Τζέιμι Μπελ, Μαρκ Ράφαλο, Ριάνα, μερικοί από τους χολιγουντιανούς σταρ που επιτέθηκαν στον Τραμπ. Η τελευταία δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει «γουρούνι» | ProtagonCreative/Reuters/Universal
Επικαιρότητα

Το Χόλιγουντ ξεσηκώνεται για το #musliban του Τραμπ

Μαρκ Ράφαλο, Τζέιμι Μπελ, Μάικλ Μουρ, Ριάνα... το Χόλιγουντ δεν σταματά να αντιδρά στο ρατσιστικό διάταγμα του Τραμπ. Εκτός από διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες εντός και εκτός της χώρας, η απόφαση φαίνεται ότι θα είναι ισχυρό πλήγμα και για τα Οσκαρ
Protagon Team

Το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απαγορεύεται στους κατοίκους επτά μουσουλμανικών χωρών η είσοδος στις ΗΠΑ, έφερε αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων με διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες στα αεροδρόμια και τους ευρωπαίους ηγέτες να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. Καθώς όμως το μέτρο αρχίζει να αγγίζει και τα Οσκαρ, τη σκυτάλη πήρε η βιομηχανία του κινηματογράφου.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ο Εμποράκος», που είναι υποψήφια για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, η ιρανή Ταρανέ Αλιντουστί, δήλωσε ότι θα μποϊκοτάρει τα βραβεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας και δεν θα παραστεί. Μα ακόμα και αν το ήθελε, δεν μπορούσε μετά την ισχύ του διατάγματος. Το ίδιο ισχύει και για τον σκηνοθέτη της ταινίας, τον Ιρανό Ασγκάρ Φαραντί, που είναι και μέλος της Ακαδημίας!

Ο ιρανός σκηνοθέτης έχει ήδη κερδίσει ένα Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2012, με το «Ενας Χωρισμός», για το οποίο ήταν επίσης υποψήφιος στην κατηγορία πρωτότυπου σεναρίου. Σε περίπτωση νίκης του «Εμποράκου» φέτος, η απουσία του είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Το Χόλιγουντ έχει από νωρίς εκφράσει την οργή του για τα μέτρα του νέου προέδρου, με πιο πρόσφατα «χτυπήματα» την ομιλία της Μέριλ Στριπ αλλά και τη διαδήλωση δεκάδων αστέρων την παραμονή της ορκωμοσίας του. Με αφορμή τις αντιδράσεις για τα μέτρα, τη σκυτάλη πήραν οι  Μαρκ Ράφαλο, Μάικλ Μουρ, Καλ Πεν, Τζέιμι Μπέλ και πολλοί ακόμα ηθοποιοί εξέφρασαν την οργή τους για την πρωτοβουλία του Τραμπ.

Ο Ράφαλο δημοσίευσε μια φωτογραφία έξω από το αεροδρόμιο του JFK με το πλήθος που διαδήλωνε κατά του μέτρου, ενώ ο ηθοποιός Κουμάιλ Ναντζιανί, με καταγωγή από το Πακιστάν, έγραψε ότι ένα #musliban (όπως ονομάστηκε το μέτρο στα social media), το μόνο που θα καταφέρει είναι να γεννήσει περισσότερο μίσος.

Σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου Τραμπ και από τη Ριάνα. Σε tweet η τραγουδίστρια και ηθοποιός έγραψε: «Είμαι αηδιασμένη! Τα νέα είναι καταστροφικά! Η Αμερική καταστρέφεται μπροστά στα μάτια μας! Τι ανήθικο γουρούνι πρέπει να είσαι για να υλοποιείς τέτοιες μαλ…!!»