| Shutterstock
Επικαιρότητα

Το ελληνικό ξενοδοχείο ανέκαμψε, αλλά…

Δυναμική επαναφορά του κλάδου το 2022 καταγράφει η έρευνα του ΞΕΕ, αποτυπώνοντας επίσης τις δύο ταχύτητες ανάμεσα στα συνεχούς και εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία, τα χαμηλών και υψηλών κατηγοριών, αλλά και τα «αγκάθια» προσωπικού και μισθώσεων
Protagon Team

Επαναφορά στα επίπεδα του 2019, με αστερίσκους και διαφορετικές ταχύτητες ανάμεσα στα εποχικής και συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία, αποτυπώνει η ετήσια έρευνα για τον ξενοδοχειακό κλάδο το 2022, την οποία  πραγματοποίησε το ΙΤΕΠ για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Αντίστοιχα, διαφορετικές είναι οι ταχύτητες ανάμεσα στα ξενοδοχεία χαμηλότερων κατηγοριών (1-3 αστέρια), σε σύγκριση με τα υψηλών (4-5 αστέρια). Στην έρευνα καταγράφονται και οι δυσκολίες από τις ελλείψεις σε προσωπικό, τη ρευστότητα και το κόστος ενέργειας. Αλλά και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Σε μια παγκόσμια αγορά που αλλάζει, υπάρχουν μείζονα ζητούμενα, όπως η βιωσιμότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ο θεματικός εμπλουτισμός και η διαφοροποίηση των προορισμών, για τα οποία απαιτείται ειδική  προσοχή και μέριμνα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής μακράς πνοής», σχολίασε ο πρόεδρος ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός.

Τα βασικά μεγέθη που συνθέτουν την οικονομική πραγματικότητα για το ελληνικό ξενοδοχείο, αναδεικνύουν σε γενικές γραμμές τη γρήγορη ανάκαμψη και ικανότητα προσαρμογής του κλάδου στις προκλήσεις της συγκυρίας, μετά και από μία διετία πανδημίας. Αναδεικνύουν επίσης τα τρωτά του σημεία.

Σύμφωνα με αυτά: