Ο τερματισμός της κούρσας με τον Αλγερινό Αμπντελατίφ Μπάκα να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία | REUTERS/Jason Cairnduff
Επικαιρότητα

Τέσσερις Παραολυμπιονίκες θα κέρδιζαν τον χρυσό Ολυμπιονίκη στα 1.500μ.!

Μία απίστευτη ιστορία από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας. Ενας «τρελός» τελικός των 1.500 μέτρων που οδήγησε σε χρόνους πολύ καλύτερους από τους αντίστοιχους των Ολυμπιακών Αγώνων
Protagon Team

Οταν οι πρώτοι τετράδα των αθλητών με προβλήματα όρασης τερμάτιζε στην κούρσα των 1500 μ. στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, λίγοι κατάλαβαν ότι η συγκεκριμένη κούρσα είχε κάτι πολύ ιδιαίτερο. Η κούρσα της κατηγορίας Τ13, ατόμων με μερική απώλεια όρασης, ήταν τόσο γρήγορη που οδήγησε σε μία σειρά από «παράδοξα» αλλά και αισιόδοξα συμπεράσματα.

Ο Αλγερινός Αμπντελατίφ Μπάκα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κούρσα με χρόνο 3:48.29. Πίσω του ο Αιθίοπας Ταμίρου Ντεμίσε με χρόνο 3:48.49, ο Κενυάτης Χένρι Κίνρουα και τέταρτος ο Αλγερινός Φουάντ Μπάκα με χρόνο 3.49.84. Ποιο είναι το παράξενο; Οτι μερικές ημέρες νωρίτερα, στο ίδιο στάδιο, ο Αμερικάνος Μάθιου Σέντροβιτς κέρδισε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο με χρόνο 3 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι ο τέταρτος αθλητής της κούρσας των Παραολυμπιακών Αγώνων που δεν κέρδισε κανένα μετάλλιο, αν έκανε τον ίδιο χρόνο στην κούρσα των Ολυμπιακών Αγώνων, θα κέρδιζε το χρυσό.

Οι τρεις πρώτοι της απίστευτης κούρσας (Alexandre Loureiro / Stringer)

Φυσικά η ολυμπιακή κούρσα των 1.500 μέτρων ήταν ιδιαίτερα αργή. Η πιο αργή από το 1932. Αυτό οφείλεται κυρίως στην τακτική προσέγγιση των αθλητών. Αντίθετα η κούρσα των Παραολυμπιακών ήταν εξαιρετικά γρήγορη και φυσικά ο «χρυσός» Αμπντελατίφ Μπάκα έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία. Μάλιστα ο χρόνος του ήταν μόλις 16 δευτερόλεπτα πιο αργός από το Ολυμπιακό ρεκόρ που κατέχει από τους Αγώνες του 2000, ο Κενυάτης Νόα Νγκένι.

«Δεν ήταν εύκολο να κερδίσω αυτό το χρυσό μετάλλιο. Δούλευα χωρίς να σταματήσω για ένα με δύο χρόνια. Ηταν πραγματικά πολύ δύσκολο για μένα» δήλωσε ο Αμπντελατίφ Μπάκα που ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Οσο για τον τέταρτο Φουάντ Μπάκα -που τυγχάνει να είναι αδερφός του «χρυσού» παραολυμπιονίκη- μπορεί να μην ανέβηκε στο βάθρο όμως θα μπορεί να λέει σε όλους ότι αν έτρεχε με τον Ολυμπιονίκη του 2016, θα τον κέρδιζε έστω και στο φώτο – φίνις..