Η τράπεζα ιδρύθηκε το 2004 | .
Επικαιρότητα

Στον όμιλο Βαρδινογιάννη το 100% της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος

Η επένδυση του ομίλου έρχεται λίγους μήνες μετά την απόκτηση της Marfin Bank Romania και «σηματοδοτεί μακροπρόθεσμη τοποθέτηση στον κλάδο και όχι απλή επενδυτική κίνηση»
Protagon Team

Ο όμιλος Βαρδινογιάννη εξασφάλισε τον έλεγχο του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΙBG), με τίμημα στα επίπεδα των 75 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», χθες Δευτέρα ο εκκαθαριστής (Αρχή Εξυγίανσης Κύπρου) της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο, στον οποίο και ανήκει η IBG, ενέκρινε την πώληση του 100% των μετοχών της καθώς και των θυγατρικών της στην Ελλάδα (CPB ΑΕΔΑΚ και Laiki Factors) στον όμιλο Βαρδινογιάννη, ύστερα από την αξιολόγηση της σχετικής δεσμευτικής προσφοράς.

Στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών είχε προσέλθει και ο κινεζικός όμιλος Fosun, που είχε ζητήσει παράταση ενός μηνός προκειμένου να μελετήσει περαιτέρω τα στοιχεία της τράπεζας. Ωστόσο η παράταση δεν δόθηκε και η προσφορά από τον όμιλο Βαρδινογιάννη ήταν η μόνη.

Με την εξαγορά, που υπόκειται στον έλεγχο όλων των αρμόδιων εποπτικών αρχών, ο νέος βασικός της μέτοχος σκοπεύει, μετά και την άμεση ενίσχυση του ισολογισμού του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, να αναπτύξει τη δραστηριότητα της Επενδυτικής Τράπεζας στο corporate banking με παράλληλη ενίσχυση και ανάπτυξη του δικτύου των υποκαταστημάτων της.

Η επένδυση του ομίλου Βαρδινογιάννη σε ελληνική τράπεζα έρχεται λίγους μήνες μετά την απόκτηση της Marfin Bank Romania στη Ρουμανία. Αριστα ενημερωμένες πηγές υπογράμμιζαν στην εφημερίδα ότι «σηματοδοτεί μακροπρόθεσμη τοποθέτηση στον κλάδο και όχι απλή επενδυτική κίνηση».

Το προφίλ της τράπεζας

H Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG) ιδρύθηκε το 2004.

Από το 2012 μέτοχος της IBG ήταν η Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα (Cyprus Popular Bank), τα περιουσιακά στοιχεία της οποίας έχουν περάσει στην Αρχή Εξυγίανσης της Κύπρου και βρίσκονται υπό εκκαθάριση.

Το 2013, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης των κυπριακών τραπεζών, το σύνολο των εργασιών της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελλάδα μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς. Από τη μεταφορά εξαιρέθηκε η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος και παρέμεινε ανεξάρτητο τραπεζικό, επενδυτικό και χρηματιστηριακό ίδρυμα.

Το ενεργητικό της IBG στα τέλη του 2017 διαμορφώθηκε στα 180 εκατ., οι καταθέσεις πελατών, συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων πελατών από χρηματιστηριακές συναλλαγές, ήταν 73,3 εκατ. και τα δάνεια προ προβλέψεων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι παροχές πιστώσεων για αγορά μετοχών (margin), ανήλθαν σε 35,5 εκατ. ευρώ.

Η αποτίμηση της IBG είχε προσδιοριστεί από τον πωλητή και τους συμβούλους του (EY) στα επίπεδα των 92 εκατ. ευρώ και έτσι το τίμημα με το οποίο γίνεται η συναλλαγή ενσωματώνει discount της τάξης περίπου του 20%.

Η τράπεζα εποπτεύεται από την ΤτΕ και διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια, ενώ ταυτόχρονα είναι μέλος και του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Αξιών της Κύπρου.