Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίζεται Πρωθυπουργός | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Παρόντες στην τελετή ορκωμοσίας η σύζυγός του, Μαρέβα και τα τρία του παιδιά, καθώς επίσης τρεις επιστήθιοι φίλοι του προέδρου της ΝΔ από τα μαθητικά του χρόνια. Εικόνες απο την παράδοση - παραλαβή στο Μαξίμου. Απομένει η ανακοίνωση των μελών της νέας κυβέρνησης
Protagon Team

«Αγγλος» στο ραντεβού του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τελετή ορκωμοσίας του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έφθασε λίγο πριν τις 13.00 στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα και τα τρία τους παιδιά, τη Δάφνη, τη Σοφία και τον Κωνσταντίνο.

Στη μία μετά το μεσημέρι ακριβώς, ο κ. Μητσοτάκης ορκίστηκε Πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, υπό το βλέμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Παρόντες στην τελετή ορκωμοσίας εκτός από τα παιδιά και τη σύζυγό του, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ και νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο στενός συνεργάτης και ανιψιός του, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνος Ζούλας, καθώς επίσης και τρεις επιστήθιοι φίλοι του νέου Πρωθυπουργού, από τα μαθητικά του χρόνια.

Η πρώτη δήλωση του νέου Πρωθυπουργού της χώρας

«Ο ελληνικός λαός μάς έδωσε ισχυρή εντολή να αλλάξουμε την Ελλάδα. Θα την τήρήσουμε στο ακέραιο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, για να συμπληρώσει:

«Από σήμερα ξεκινάει σκληρή δουλειά. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Νωρίτερα στις 11.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ και του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Μετά την ορκωμοσία του κ. Μητσοτάκη σειρά είχε η παράδοση – παραλαβή στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να υποδέχεται τον διάδοχό του στα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου (φωτογραφία κάτω), και στις 19.00 (με καθυστέρηση μίας ώρας σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα)  η ανακοίνωση των μελών της κυβέρνησης από τον Στέλιο Πέτσα.

 

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις/ YouTube

Οσον αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ερωτηματικό παραμένει το πρόσωπο που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με επικρατέστερο να προβάλλει εσχάτως τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στο υπουργείο Οικονομικών ακλόνητος είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας, όπως και στο υπουργείο Υποδομων και Μεταφορών ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Νέος υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Νίκος Δένδιας, με τον απερχόμενο εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Ενέργειας, Αδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Ανάπτυξης – Επενδύσεων, Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας, Τάκης Θεοδωρικάκος στο Εσωτερικών, είναι ονόματα που έχουν «κλειδώσει» στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όπου θεωρείται βέβαιο πως θα συμμετέχουν επτά έως οκτώ εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί.

Επικεφαλής στο αναβαθμισμένο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αναλαμβάνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρείται βέβαιο ότι επιστρέφει ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τέλος, σε μία κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προορίζει, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες, τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, Παναγιώτη Πικραμμένο, για αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Αναλυτικά τα ονόματα σύμφωνε με την τελευταία πληροφόρηση έχουν ως εξής:

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: Παναγιώτης Πικραμμένος

Υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: Ακης Σκέρτσος

Υπουργός Οικονομικών: Χρήστος Σταϊκούρας – Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (ΓΛΚ): Θόδωρος Σκυλακάκης

Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης: Αδωνις Γεωργιάδης

Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος: Κωστής Χατζηδάκης

Υπουργός Εσωτερικών: Τάκης Θεοδωρικάκος

Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής: Κυριάκος Πιερρακάκης

Υπουργός Εξωτερικών: Νίκος Δένδιας (ίσως υπάρξει και εδώ θέση αναπληρωτή υπουργού)

Υπουργός Εθνικής Αμυνας: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Υπουργός Παιδείας: Νίκη Κεραμέως με υφυπουργό τη Σοφία Ζαχαράκη

Υπουργός Εργασίας: Γιάννης Βρούτσης

Υπουργός Υγείας: Βασίλης Κικίλιας

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Κώστας Αχ. Καραμανλής

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης: Λευτέρης Οικονόμου

Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Αγγελος Συρίγος

Υπουργός Δικαιοσύνης: Κώστας Τσιάρας

Υπουργός Ναυτιλίας: Γιάννης Πλακιωτάκης

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Μάκης Βορίδης

Υπουργός Τουρισμού: Χάρης Θεοχάρης

Υπουργείο Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη

Υφυπουργός Αθλητισμού: Λευτέρης Αυγενάκης

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη στη Βουλή. Στη συνέχεια -και σύμφωνα με τη σχετική εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ- οι συνεδριάσεις του θα γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου.