Η μητέρα μου και άλλες μαμάδες της εποχής της δεν αγόραζαν ποτέ μπούτια ή στήθος κοτόπουλου, αλλά ολόκληρο το πουλερικό. Το έβραζαν λίγο, κράταγαν το ζωμό και έφτιαχναν σούπα και μετά το έβαζαν με πατάτες στο φούρνο, οπότε με ένα κοτόπουλο έφτιαχναν δύο διαφορετικά φαγητά. Σήμερα ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα. Μαγειρεύουμε χωριστά το στήθος και τα μπούτια και κάνουμε δύο διαφορετικά φαγητά, με τα συκωτάκια φτιάχνουμε ένα τρίτο: νόστιμο ριζότο, βράζουμε τις φτερούγες και τα κόκαλα μαζί με μπόλικα λαχανικά και κρατάμε τον ζωμό για διάφορες παρασκευές.
Ανάλογα με τις εποχές, εξάλλου, κάνουμε τουρσί με διάφορα λαχανικά και βέβαια υπέροχη σάλτσα ντομάτα με τη βασίλισσα του καλοκαιριού και άφθονες μαρμελάδες! Το καλοκαίρι είναι ιδανική εποχή για να αξιοποιήσει κανείς τα αρώματα και τα χρώματά του για να φωτίσει τις σκοτεινές ημέρες του χειμώνα.
