Φωτογραφία από τον 62 γύρο των Διερευνητικών στην Αθήνα | ΥΠΕΞ/Χάρης Ακριβιάδης
Επικαιρότητα

Στην Αγκυρα στις 6 Οκτωβρίου ο 63ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας

Στη σκιά των σπασμωδικών αντιδράσεων της Αγκυρας για τη συμφωνία Μητσοτάκη - Μακρόν οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών
Protagon Team

Την επανάληψη των διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας στις 6 Οκτωβρίου, στην Αγκυρα, ανακοίνωσε επισήμως το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος γύρος των Διερευνητικών είχε πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου στην Αθήνα.

Ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών έρχεται στον απόηχο της οργισμένης αντίδρασης (εδώ) του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας και των κατηγοριών της Αγκυρας περί μαξιμαλιστικών θέσεων της Αθήνας και διεκδικήσεων, «οι οποίες αμφισβητούνται από τη διεθνή κοινότητα»!

«Καμία από τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και έχουν συνυπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη… Αλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ στη γειτονιά μας», απάντησε στο τουρκικό ΥΠΕΞ (εδω) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  Γιάννης Οικονόμου.

Οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες, μη δεσμευτικές συζητήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο χωρών και να καθορισθεί το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Συν τω χρόνω, ανέκυψε η ανάγκη συζητήσεων και για καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις συζητήσεις, διερευνώνται οι θέσεις και τα πιθανά σημεία σύγκλισης των δύο χωρών σε προκαταρκτικά και διαδικαστικά ζητήματα. Η δυνατότητα για αναζήτηση συγκλίσεων οφείλεται στο γεγονός ότι οι ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των δύο ομάδων είναι μη δεσμευτικές, δεν τηρούνται κοινά πρακτικά και είναι αυστηρά εμπιστευτικές.

Οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγμάτευση. Δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Το περιεχόμενο και οι θέσεις που διατυπώνονται στις συζητήσεις δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις νομικές θέσεις της μιας ή της άλλης πλευράς ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου ή άλλου δικαιοδοτικού οργάνου.