O Ρουχολάχ Ζαμ μιλά στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν στην Τεχεράνη λίγες ημέρες πριν την εκτέλεσή του | Mizan News Agency/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS
Επικαιρότητα

Σοκ: Το Ιράν εκτέλεσε τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρουχολάχ Ζαμ

Διεθνής καταδίκη για την εκτέλεση του Ζαμ που είχε καταδικασθεί για υποκίνηση βίας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2017 - Συνελήφθη το 2019 έπειτα από τρία χρόνια στην εξορία
Protagon Team

Ο ιρανός δημοσιογράφος Ρουχολάχ Ζαμ, ο οποίος είχε καταδικασθεί για υποκίνηση βίας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2017, εκτελέσθηκε το πρωί του Σαββάτου.

Την είδηση μετέδωσε αρχικά η ιρανική κρατική τηλεόραση ενώ λίγες ώρες αργότερα, η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» δήλωσε «σοκαρισμένη» από την εκτέλεση.

Την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν είχε επικυρώσει τη θανατική καταδίκη του Ζαμ, ο οποίος συνελήφθη το 2019 αφού παρέμεινε για τρία χρόνια στην εξορία. Ο ιστότοπός του Anadnews είχε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακολούθους.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Seda va Sima μετέδωσε ότι ο Ζαμ, «διευθυντής του αντεπαναστατικού δικτύου Amadnews, απαγχονίσθηκε σήμερα το πρωί».

Η Γαλλία και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν καταδικάσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ενώ η ευρωπαϊκή χώρα ήταν αυτή που του είχε δώσει άσυλο.

Χαρακτηρίζοντας τον Ζαμ «δημοσιογράφο και διαφωνούντα», η Διεθνής Αμνηστία είχε αντιδράσει υπογραμμίζοντας πως η απόφαση αυτή σηματοδοτεί «μια κλιμάκωση της προσφυγής του Ιράν στη θανατική ποινή ως όπλο καταστολής, η οποία προκαλεί σοκ».

Η ΜΚΟ ζητούσε επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί «για να ακυρώσει αυτή την απάνθρωπη τιμωρία».

Ο Ρουχολάχ Ζαμ ήταν γιός ενός μεταρρυθμιστή σιίτη ιερωμένου.

Η λειτουργία του Amadnews του Ζαμ είχε ανασταλεί από την υπηρεσία μηνυμάτων Telegram το 2018 με την κατηγορία ότι υποκινούσε τη βία, αλλά αργότερα επανεμφανίσθηκε με άλλη ονομασία.