227
O Ρουχολάχ Ζαμ μιλά στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν στην Τεχεράνη λίγες ημέρες πριν την εκτέλεσή του | Mizan News Agency/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Σοκ: Το Ιράν εκτέλεσε τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρουχολάχ Ζαμ

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2020, 16:46
O Ρουχολάχ Ζαμ μιλά στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν στην Τεχεράνη λίγες ημέρες πριν την εκτέλεσή του
|Mizan News Agency/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Σοκ: Το Ιράν εκτέλεσε τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρουχολάχ Ζαμ

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2020, 16:46

Ο ιρανός δημοσιογράφος Ρουχολάχ Ζαμ, ο οποίος είχε καταδικασθεί για υποκίνηση βίας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2017, εκτελέσθηκε το πρωί του Σαββάτου.

Την είδηση μετέδωσε αρχικά η ιρανική κρατική τηλεόραση ενώ λίγες ώρες αργότερα, η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» δήλωσε «σοκαρισμένη» από την εκτέλεση.

Την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν είχε επικυρώσει τη θανατική καταδίκη του Ζαμ, ο οποίος συνελήφθη το 2019 αφού παρέμεινε για τρία χρόνια στην εξορία. Ο ιστότοπός του Anadnews είχε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακολούθους.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Seda va Sima μετέδωσε ότι ο Ζαμ, «διευθυντής του αντεπαναστατικού δικτύου Amadnews, απαγχονίσθηκε σήμερα το πρωί».

Η Γαλλία και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν καταδικάσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ενώ η ευρωπαϊκή χώρα ήταν αυτή που του είχε δώσει άσυλο.

Χαρακτηρίζοντας τον Ζαμ «δημοσιογράφο και διαφωνούντα», η Διεθνής Αμνηστία είχε αντιδράσει υπογραμμίζοντας πως η απόφαση αυτή σηματοδοτεί «μια κλιμάκωση της προσφυγής του Ιράν στη θανατική ποινή ως όπλο καταστολής, η οποία προκαλεί σοκ».

Η ΜΚΟ ζητούσε επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί «για να ακυρώσει αυτή την απάνθρωπη τιμωρία».

Ο Ρουχολάχ Ζαμ ήταν γιός ενός μεταρρυθμιστή σιίτη ιερωμένου.

Η λειτουργία του Amadnews του Ζαμ είχε ανασταλεί από την υπηρεσία μηνυμάτων Telegram το 2018 με την κατηγορία ότι υποκινούσε τη βία, αλλά αργότερα επανεμφανίσθηκε με άλλη ονομασία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...