Πατέρα και γιος άνοιξαν πυρ εναντίον περαστικών που συμμετείχαν σε εβραϊκό εορτασμό, στην δημοφιλή παραλία Μπόνταϊ του Σίδνεϊ, το απόγευμα της Κυριακής, τοπική ώρα (πρωί της Κυριακής, ώρα Ελλάδας) και σκότωσαν τουλάχιστον 15 άτομα.
Η αστυνομία της Αυστραλίας συνέλαβε τον 24χρονο γις, σοβαρά τραυματισμένο, ενώ ο 50χρονος πατέρας του σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά. Σε νοσοκομεία διακομίστηκαν 40 τραυματίες, δύο από τους οποίους αστυνομικοί.
Ενας από τους νεκρούς είναι ισραηλινός πολίτης, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.
Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση εναντίον της εβραϊκής κοινότητας.
Στο σημείο αυτό της παραλίας είχε μόλις ξεκινήσει μια εκδήλωση της εβραϊκής κοινότητας με αφορμή την πρώτη νύχτα της γιορτής Χάνουκα.
Ειδική ομάδα πυροτεχνουργών εξέτασε δύο συσκευές αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, οι οποίοι ήταν ενεργοί αλλά δεν εξερράγησαν.
«Ανακαλύψαμε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε ένα αυτοκίνητο που συνδέεται με τον δράστη που σκοτώθηκε», τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Ουαλίας, Μαλ Λάνιον.
Ο Μάικ Μπέρτζες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών της Αυστραλίας, δήλωσε ότι ένας από τους υπόπτους για την επίθεση, ήταν γνωστός στις Αρχές, αλλά δεν είχε αξιολογηθεί ως άμεση απειλή.
«Πυροβολούσαν επί 10 λεπτά»
Μάρτυρες είπαν ότι οι πυροβολισμοί στην παραλία, η οποία ήταν γεμάτη με κόσμο, διήρκεσαν περίπου 10 λεπτά, και εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι στην άμμο και σε κοντινούς δρόμους και πάρκα.
Η αστυνομία τόνισε ότι περίπου 1.000 άτομα παρευρίσκονταν στην εκδήλωση για τη Χάνουκα.
«Ολοι πανικοβληθήκαμε και αρχίσαμε να τρέχουμε κι εμείς. Παρατήσαμε τα πάντα… σαγιονάρες, τα πάντα. Απλά τρέχαμε στους λόφους», είπε ο κάτοικος της περιοχής, Μάρκος Καρβάλιο, 38 ετών.
Η κάτοικος του Μπόνταϊ, Γκρέις Μάθιου, είπε ότι άνθρωποι έτρεχαν προσπερνώντας την καθώς εκείνη άκουσε πυροβολισμούς. «Αρχικά, σκέφτεσαι ότι είναι μια όμορφη μέρα στην παραλία. Νομίζεις ότι οι άνθρωποι απλώς διασκεδάζουν. Μετά έτρεχαν περισσότεροι άνθρωποι και είπαν ότι υπάρχει ένας ένοπλος, υπάρχει μια μαζική ένοπλη επίθεση και σκοτώνουν ανθρώπους», είπε.
«Ακούσαμε πυροβολισμούς. Ηταν σοκαριστικό… δέκα λεπτά αδιάκοπων πυροβολισμών. Ακουγόταν σαν ένα ισχυρό όπλο», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καμίλο Ντιάζ, ένας 25χρονος Χιλιανός φοιτητής, που βρισκόταν στο σημείο.
«Υπήρξαν πυροβολισμοί, δύο ένοπλοι ντυμένοι στα μαύρα και οπλισμένοι με ημιαυτόματα τουφέκια», αφηγήθηκε ένας άλλος μάρτυρας, ο Τίμοθι Μπραντ-Κόουλς, βρετανός τουρίστας.
Στην καταπράσινη πλαγιά με θέα την παραλία, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε πολλά αντικείμενα εγκαταλελειμμένα μέσα στον πανικό όσων προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους πυροβολισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδικού καροτσιού.
Το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC έδειξε εικόνες ανθρώπων να βρίσκονται πεσμένοι στο γρασίδι κοντά στην παραλία, καθώς και ένα τουφέκι ακουμπισμένο σε έναν κορμό δέντρου. «Υπάρχει αίμα παντού», είπε ο κάτοικος της περιοχής Χάρι Γουίλσον στο ABC.
Καθώς έπεφτε η νύχτα, η συνήθως ζωντανή και θορυβώδης γειτονιά εκκενώθηκε, ένοπλοι αστυνομικοί είχαν αποκλείσει τους πολύβουους δρόμους και τα φώτα των νυχτερινών κέντρων έδωσαν τη θέση τους στις σειρήνες των οχημάτων έκτακτης ανάγκης που έμοιαζαν με φλας.
Αλμπανέζι: Επίθεση εναντίον όλων των Αυστραλών
Ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι συγκάλεσε συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας της χώρας και καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας ότι το κακό που εξαπολύθηκε είναι «πέρα από κάθε λογική».
«Αυτή είναι μια στοχευμένη επίθεση εναντίον Εβραίων Αυστραλών την πρώτη ημέρα του Χάνουκα, που θα έπρεπε να είναι μια μέρα χαράς, μια γιορτή πίστης», είπε. «Μια επίθεση εναντίον Αυστραλών Εβραίων είναι μια επίθεση εναντίον όλων των Αυστραλών», πρόσθεσε.
«Σε αυτή τη σκοτεινή ώρα για το έθνος μας, η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας μας εργάζονται για να εντοπίσουν οποιονδήποτε σχετίζεται με αυτή την αγριότητα».
Οργή κατά Αλμπανέζι στο Ισραήλ
Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε ότι «οι αδελφές και οι αδελφοί μας στο Σίδνεϊ δέχθηκαν επίθεση από ελεεινούς τρομοκράτες σε μια πολύ σκληρή επίθεση εναντίον εβραίων που είχαν πάει να ανάψουν το πρώτο κερί για το Χάνουκα στην παραλία Μπόνταϊ».
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει τον Αντονι Αλμπανέζι, ότι οι πολιτικές της χώρας του ενθαρρύνουν τον αντισημιτισμό.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επίθεση «ήταν εν ψυχρώ δολοφονία» και ότι ο αντισημιτισμός «εξαπλώνεται όταν οι ηγέτες παραμένουν σιωπηλοί».
«Πρέπει ν’ αντικαταστήσετε την αδυναμία με τη δράση», είπε ο ίδιος.
Ο Νετανιάχου είχε επιτεθεί προσωπικά στον αυστραλό ομόλογό του μετά από σειρά αντισημιτικών επιθέσεων κατά συναγωγών και άλλων εβραϊκών στόχων στην Αυστραλία.
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντεον Σάαρ, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση.
«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντισημιτικής βίας στους δρόμους της Αυστραλίας τα τελευταία δύο χρόνια, με τις αντισημιτικές και εμπρηστικές εκκλήσεις για “Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα” να γίνονται πραγματικότητα σήμερα», τόνισε ο Σάαρ.
Αντιδράσεις σε Γερμανία, ΗΠΑ, Βρετανία
«Σοκαρισμένος» και «άφωνος», δήλωσε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς για την τρομοκρατική επίθεση στην παραλία Μπόνταϊ της Αυστραλίας.
«Η αντισημιτική επίθεση στην παραλία Μπόνταϊ κατά τη διάρκεια του Χανουκά με αφήνει άφωνο. Αυτή είναι μια επίθεση στις κοινές μας αξίες. Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον αντισημιτισμό -εδώ στη Γερμανία και παγκοσμίως», έγραψε ο καγκελάριος σε ανάρτησή του στο «Χ».
Ο γερμανός κυβερνητικός επίτροπος για τον αντισημιτισμό, Φέλιξ Κλάιν, ζήτησε «να μην αποθαρρυνόμαστε» από τέτοιες πράξεις. «Είναι σημαντικό να μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας να μας εκφοβίσει η τρομοκρατία και το μίσος – ούτε στο Χανουκά ούτε στις χριστουγεννιάτικες αγορές», είπε στο δίκτυο RND και ζήτησε «αποφασιστική προστασία» για τους Εβραίους.
«Βαθιά συγκλονισμένος» από την τρομοκρατική επίθεση δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ και σε ανάρτησή του στο «Χ» έκανε λόγο για «πράξη μίσους που στρέφεται εναντίων όλων των Εβραίων παγκοσμίως την πρώτη ημέρα του Χάνουκα. Η σκέψη μας βρίσκεται με τις οικογένειες των δολοφονηθέντων, τους τραυματίες και την εβραϊκή κοινότητα, ανέφερε.
Στο ίδιο πνεύμα, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στο Ισραήλ, Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέφρασε «αποτροπιασμό» και «θλίψη» για την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «κατακριτέα πράξη μίσους που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτα στον κόσμο».
«Βαθύτατο σοκ» εξέφρασε και η Γερμανο-ισραηλινή Κοινότητα: «Η σκέψη μας βρίσκεται με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τις εβραϊκές κοινότητες παγκοσμίως. Παρόλο που πολλές πτυχές των κινήτρων πρέπει ακόμη να διερευνηθούν, ένα πράγμα είναι ήδη σαφές: ο αντισημιτισμός σκοτώνει», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας, Φόλκερ Μπεκ.
Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν έντονα» την επίθεση, ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, σε ανάρτησή του. «Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση σε αυτόν τον κόσμο. Οι προσευχές μας είναι μαζί με τα θύματα αυτής της φρικιαστικής επίθεσης, με την εβραϊκή κοινότητα, αλλά και με τον λαό της Αυστραλίας», ανέφερε ο Ρούμπιο.
Ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα είναι «αποτροπιασμένοι και λυπημένοι» από την σημερινή επίθεση.
Ο Κάρολος ηγείται του κράτους της Αυστραλίας, παρά το γεγονός ότι ο ρόλος του είναι εθιμοτυπικός.
«Η σύζυγος μου και εγώ είμαστε αποτροπιασμένοι και λυπημένοι από τη φοβερή αντισημιτική επίθεση κατά Εβραίων που συμμετείχαν στους εορτασμούς για τη γιορτή Χάνουκα στην παραλία Μπόνταϊ», ανέφερε ο Κάρολος σε ανάρτησή του στο Χ.
«Οι καρδιές μας συνοδεύουν όλους που επηρεάστηκαν τόσο φοβερά, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών που τραυματίστηκαν, ενώ προστάτευαν μέλη της κοινότητάς τους. Επαινούμε την αστυνομία, τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, αλλά και τους απλούς ανθρώπους, οι ηρωικές πράξεις των οποίων, απέτρεψαν χωρίς αμφιβολία ακόμη μεγαλύτερο τρόμο και τραγωδία».
«Προβλέψιμη τραγωδία»
«Αν γίναμε στόχος σκοπίμως με αυτόν τον τρόπο, είναι ένα γεγονός μιας κλίμακας που κανείς μας δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Είναι κάτι φρικτό», δήλωσε ο Αλεξ Ρίβτσιν, στέλεχος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Εβραίων της Αυστραλίας, μιλώντας στο Sky News. Πρόσθεσε επίσης ότι ο σύμβουλος επικοινωνίας του τραυματίστηκε στην επίθεση.
O Ρόμπερτ Γκρέγκορι επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου Εβραίων της Αυστραλίας έκανε λόγο για μια «εντελώς προβλέψιμη τραγωδία».
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας «είχε λάβει επανειλημμένα προειδοποιήσεις, αλλά δεν έλαβε επαρκή μέτρα για να προστατεύσει στην εβραϊκή κοινότητα», κατήγγειλε ο Γκρέγκορι μιλώντας στο AFP.
Η εβραϊκή διασπορά της Αυστραλίας είναι μικρή σε πληθυσμό, αλλά βαθιά ενσωματωμένη στην ευρύτερη κοινότητα, με περίπου 150.000 ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως Εβραίοι στη χώρα των 27 εκατομμυρίων. Περίπου το ένα τρίτο από αυτούς εκτιμάται ότι ζουν στα ανατολικά προάστια του Σίδνεϊ, συμπεριλαμβανομένου του Μπόνταϊ.
Μετά τη σφαγή της Χαμάς στο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου 2023, στην Αυστραλία έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις εναντίον συναγωγών και άλλων εβραϊκών στόχων, που έχουν προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ιμάμηδων της Αυστραλίας καταδίκασε την ένοπλη επίθεση σε ανακοίνωσή του: «Αυτές οι πράξεις βίας και τα εγκλήματα δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν πλήρως και να αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου». «Αυτή είναι η στιγμή για όλους τους Αυστραλούς, συμπεριλαμβανομένης της αυστραλιανής μουσουλμανικής κοινότητας, να σταθούν ενωμένοι με ενότητα, συμπόνια και αλληλεγγύη», πρόσθεσε.
