Ενας περαστικός κοντοστέκεται και διαβάζει την πινακίδα |
Επικαιρότητα

Σκόπια: Τι αναγράφεται σε πινακίδα που τοποθετήθηκε σε άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου

Η κίνηση των κυβέρνησης της γειτονικής χώρας προκάλεσε τις αντιδράσεις κάποιων ακραίων που προέβησαν σε βανδαλισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας
Protagon Team

Πινακίδα που διευκρινίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ανήκει και είναι μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού τοποθετήθηκε την Πέμπτη στο άγαλμα του «Εφίππου Πολεμιστή» στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Στην πινακίδα αναφέρεται: «Προς τιμήν του Μεγάλου Αλέξανδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής».

Η τοποθέτηση της πινακίδας περιλαμβανόταν στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για το θέμα έκανε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Πρόκειται για άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού. Απάντηση σε όσους με έβρισαν»λλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού. Απάντηση σε όσους με έβρισαν», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Ανάλογες πινακίδες τοποθετήθηκαν στα αγάλματα του Φίλιππου του Β’, πατέρα του Αλεξάνδρου, και της μητέρας του Ολυμπιάδας.

Η κίνηση αυτή πάντως προκάλεσε τις αντιδράσεις ορισμένων καθώς, κατά την διάρκεια της νύχτας, άγνωστοι αφαίρεσαν την επιγραφή από το άγαλμα του Φιλίππου και προκάλεσαν φθορές στην πινακίδα της Ολυμπιάδας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο MIA.