Τουρίστρια στο κέντρο της πυρπολημένης από τον καύσωνα Ρώμης | REUTERS/Guglielmo Mangiapane
Επικαιρότητα

Πυρκαγιές και καύσωνας καίνε την Ιταλία

Την ώρα που εκατοντάδες μέτωπα κατακαίνε δάση στο νότο της χώρας, οι Αρχές προειδοποιούν για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες σε πόλεις από το βορρά ως τη Σικελία
Protagon Team

Ενα δύσκολο καλοκαίρι σε δύο μέτωπα, αυτό του καιρού και αυτό των πυρκαγιών, διέρχεται η Ιταλία, ακολουθώντας και στα δύο την κοινή μοίρα και άλλων μεσογειακών χωρών.

Ο καύσωνας, ο οποίος στα μέσα της εβδομάδας έπληξε το νότιο τμήμα της χώρας, κινείται προς βορρά.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε για την Παρασκευή προειδοποίηση για ακραίες θερμοκρασίες για 15 πόλεις, σε όλη τη χώρα, μεταξύ τους τη Ρώμη, το Μπάρι, τη Μπολόνια, τη Φλωρεντία, το Παλέρμο, τη Τεργέστη και τη Περούτζια. Στον κατάλογο προστίθενται για το Σάββατο άλλες δύο πόλεις.

Την Τετάρτη, η θερμοκρασία έφτασε στους 48,8 βαθμούς Κελσίου στη νοτιοανατολική Σικελία, στις Συρακούσες. Αν επιβεβαιωθεί πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη· το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Αθήνα με 48 βαθμούς το 1977.

Πυροσβέστες σε πυρκαγιά στην επαρχία της Πούλια, στη νότια Ιταλία | Vigili del Fuoco/Handout via REUTERS

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες είναι τα μέτωπα των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, τα οποία κατακαίνε δασικές και αγροτικές εκτάσεις. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη νότια Ιταλία, ειδικά στην Καλαβρία, και στα μεγάλα νησιά της χώρας, τη Σικελία και τη Σαρδηνία.

Σήμερα Παρασκευή, κάτοικοι απομακρύνθηκαν από μικρές κοινότητες περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρώμης μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς. Στη διάρκεια της νύχτας προς την Παρασκευή, 25 οικογένειες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους καθώς οι πυρκαγιές επεκτάθηκαν στο φυσικό καταφύγιο Μόντε Κατίλο κοντά στο προάστιο Τίβολι της Ρώμης. Περίπου 30 ένοικοι ενός ασύλου για φτωχά και ορφανά παιδιά απομακρύνθηκαν επίσης για να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν ακόμη στη διάρκεια της νύχτας κοντά στην πόλη Οτράντο, στη νότια Ιταλία. Ένα γειτονικό παραθαλάσσιο θέρετρο εκκενώθηκε εξαιτίας του αποπνικτικού καπνού και ο παραλιακός δρόμος, που κατευθύνεται νότια από το Οτράντο, έκλεισε.