| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Προς έκρηξη στις νοσηλείες λόγω κορονοϊού, αναδιοργάνωση στο ΕΣΥ

Θωρακίζεται, κυρίως για προληπτικούς λόγους, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς υπάρχουν προβλέψεις για νέα, απότομη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού μέχρι τις 15 Ιουλίου. Ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι υποχρεωτικές μάσκες σε κάποιους κλειστούς χώρους
Γιάννης Δεβετζόγλου

Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία συνοδεύεται και από αύξηση στις νοσηλείες, και οι εκτιμήσεις των ειδικών για ακόμη περισσότερα κρούσματα τον επόμενο μήνα, έχουν θέσει σε κατάσταση επιφυλακής το υπουργείο Υγείας.

Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη (εδώ), ο οποίος εκτιμά ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου, υπάρχει ενδεχόμενο να φτάσουμε και τα 25.000 κρούσματα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι αντίστοιχη αύξηση θα υπάρξει και στις εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Τη Δευτέρα (27 Ιουνίου), η κάλυψη στις απλές κλίνες Covid-19 ήταν 33,01%  και στις ΜΕΘ-Covid 29,24%. Κάτι που σημαίνει ότι αν υπάρξει έγκαιρη θωράκιση του ΕΣΥ, δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα με τις νοσηλείες και τη διαχείριση των ασθενών.

Βέβαια, ο κυλιόμενος μέσος όρος (ΚΜΟ) επτά ημέρων στις εισαγωγές στα νοσοκομεία ανεβαίνει επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την επεξεργασία των δεδομένων του ΕΟΔΥ που έχει κάνει το Protagon.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 6 Ιουνίου ο ΚΜΟ επτά ημερών ήταν 86 νέοι ασθενείς την ημέρα (με 2.501 ημερήσια κρούσματα), στις 15 Ιουνίου φτάσαμε τους 104 (με 9.288 ημερήσια κρούσματα), στις 23 Ιουνίου τους 152 (με 10.474 ημερήσια κρούσματα) και τη Δευτέρα 27 Ιουνίου εκτοξεύτηκε και διαμορφώθηκε στις 195 εισαγωγές ανά ημέρα.

Θωρακίζεται εκ νέου το ΕΣΥ

Γι’ αυτό και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ παράλληλα ξεκινά και ο επανασχεδιασμός της λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων που μπορεί να χρειαστεί να σηκώσουν και πάλι το βάρος των περιστατικών.

Ειδικότερα, υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν στο Protagon ότι έχει ξεκινήσει ήδη η καταγραφή του διαθέσιμου προσωπικού στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρξαν μετακινήσεις, αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις.

Ταυτόχρονα, ορίζονται εκ νέου τα νοσοκομεία και οι κλινικές που θα αναλάβουν τα περιστατικά Covid, ενώ επιχειρείται να υπάρξει σχέδιο για ενίσχυσή τους με προσωπικό από άλλα νοσοκομεία ή δομές, εάν φυσικά χρειαστεί.

Η προετοιμασία που επιχειρείται δεν είναι τυχαία, καθώς σε αυτό το κύμα οι δυσκολίες θα είναι μεγαλύτερες, εάν υπάρξει δραματική αύξηση των νοσηλειών.

Και αυτό διότι τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να είναι και πάλι σε πλήρη ανάπτυξη με περιστατικά non-Covid (προγραμματισμένες επεμβάσεις), τα οποία τους προηγούμενους μήνες είχαν πάρει αρκετές αναβολές.

Ειδικά στους χειρουργικούς τομείς, η πληρότητα ξεπερνά το 100%, με συνέπεια τα ράντζα να είναι και πάλι καθημερινό φαινόμενο σε αρκετά νοσοκομεία της Αττικής.

Γιατρός μπροστά από το τμήμα επειγόντων περιστατικών στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (φωτογραφία αρχείου) | InTimeNews
Οι ανησυχίες των ειδικών

Και μπορεί τα προηγούμενα δύο χρόνια το καλοκαίρι να μειωνόταν το επιδημιολογικό φορτίο και η αύξησή του να ξεκινούσε περί τα μέσα Αυγούστου, όμως φέτος η κατάσταση θα είναι τελείως διαφορετική, κυρίως λόγω της κατάργησης των μέτρων προστασίας, σε συνδυασμό με τη μεγάλη τουριστική κίνηση.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε όλα τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς, οι επιδημιολογικοί δείκτες αυξάνονται επικίνδυνα. Την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύθηκε στο 50,89% στη Μύκονο, στο 33,51% στη Σαντορίνη και στο 32,31% στη Μήλο.

Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι κυβέρνηση θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο την επαναφορά των μέτρων προστασίας μέσα στην τουριστική σεζόν. Δεν αποκλείεται ωστόσο, εάν η κατάσταση συνεχιστεί, σε κάποιες περιοχές να επανέλθουν οι υποχρεωτικές μάσκες σε κλειστούς χώρους μέσα στο καλοκαίρι και ειδικά τον Αύγουστο.