Τσαβούσογλου: Και αφοπλίζουμε τους «τρομοκράτες» και τους διώχνουμε από τη «ζώνη ασφαλείας» και δεν εγγυώμεθα για το Κομπάνι… | Fatih Aktas/Turkish Foreign Ministry/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Προκαλούν οι Τούρκοι: Δεν πρόκειται για εκεχειρία…

Ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου διαψεύδει τον αμερικανό αντιπρόεδρο λέγοντας ότι η Τουρκία δεν έδωσε καμία εγγύηση για το Κομπάνι
Protagon Team

«Η Τουρκία θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μόνο για να αποχωρήσουν οι τρομοκράτες από τη ζώνη ασφαλείας στη Βορειοανατολική Συρία» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δυευκρίνισε κιόλας ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ Ουάσιγνκτον και Αγκυρας «δεν είναι εκεχειρία, καθώς εκεχειρίες γίνονται μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών».

Σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Τουρκία δεν έδωσε καμία εγγύηση στις ΗΠΑ για τη συροκουρδική πόλη Κομπάνι.

Απαριθμώντας, κατά κάποιον τρόπο, τα κέρδη των Τούρκων από τη συμφωνία με τις ΗΠΑ η οποία ακολούθησε την εισβολή της Τουρκίας στο συριακό Κουρδιστάν πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον αφοπλισμό της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG και για την καταστροφή των θέσεων των κουρδικών δυνάμεων, συμπληρώνοντας ότι Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν να ελέγχουν τη «ζώνη ασφαλείας» οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Ερντογάν και Πενς στην κεφαλή του τραπεζιού της τουρκοαμερικανικής σύσκεψης στην Αγκυρα, πλαισιωμένοι από τους Τσαβούσογλου (τρίτος από αριστερά) και Πομπέο (τέταρτος από δεξιά) | Shaun Tandon/Pool via REUTERS

Ο Τσαβούσογλου κατέληξε λέγοντας ότι η επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

Η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΗΠΑ και Τουρκία επιβεβαιώνει τον Τσαβούσογλου κατά το σκέλος του ελέγχου στη «ζώνη ασφαλείας» η οποία «θα επιβληθεί» στο συριακό Κουρδιστάν: εκεί τον έλεγχο «ως επί το πλείστον» θα τον έχουν τα τουρκικά στρατεύματα, γράφει.