Η διαδικασία συσκευασίας του αντιικού φαρμάκου σε μονάδα παραγωγής της Pfizer στις ΗΠΑ | Pfizer/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Πράσινο φως από τη Βρετανία για το αντιικό χάπι της Pfizer

Εχει ήδη εγκρίνει το φάρμακο για τον κορονοϊό της MSD (Merck στις ΗΠΑ). Καμία κινητικότητα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τα φάρμακα που φέρεται να αντιμετωπίζουν τη μετάλλαξη Ομικρον
Protagon Team

Μετά το αντιικό της φαρμακευτικής εταιρείας MSD (Merck στις ΗΠΑ) που φαίνεται να μειώνει κατά 52% τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό, η Βρετανία ενέκρινε την Παρασκευή και το πειραματικό χάπι της εταιρείας Pfizer.

Η έγκριση αφορά τη χορήγησή του σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, άνω των 18 ετών, με ελαφρά έως μέτρια συμπτώματα, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο βαριάς νόσησης.

Η έγκριση δίνεται την ώρα που η χώρα πασχίζει να κτίσει την άμυνά της εν μέσω της εκτίναξης του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων του κορονοϊού.

Με βάση δεδομένα από τις πρώτες κλινικές μελέτες, το χάπι της Pfizer, το Paxlovid, έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα όταν λαμβάνεται στα πρώτα στάδια της νόσου, σύμφωνα πάντα με όσα ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας (MHRA), συνιστώντας τη χρήση του σκευάσματος εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Η Pfizer ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το Paxlovid έδειξε αποτελεσματικότητα 90% στην πρόληψη των νοσηλειών και των θανάτων ασθενών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα, πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του απέναντι στην υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγή Ομικρον.

«Εχουμε τώρα ένα ακόμη αντιικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της Covid-19. Συνολικά είναι δύο αυτά τα φάρμακα που μπορούν να ληφθούν από το στόμα και όχι ενδοφλέβια. Αυτό σημαίνει ότι η χορήγησή του μπορεί να γίνεται εκτός νοσοκομειακού πλαισίου», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της MHRA.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) πριν από περίπου ένα μήνα, δίχως να έχει εγκρίνει το αντιικό της MSD, άναψε άτυπα το πράσινο φως για να κάνουν παραγγελίες τα κράτη-μέλη της ΕΕ (εδώ). Μέχρι σήμερα, πάντως, η ΕΜΑ δεν έχει δώσει έγκριση σε κάποιο αντιικό χάπι για τον κορονοϊό.