Το αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» στον πορθμό Σούντα της Ινδονησίας στις 15 Απριλίου | Sean M. Castellano/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Πού είναι η αμερικανική αρμάδα; Οχι πάντως στη Βόρεια Κορέα

Οι ανακοινώσεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και του ίδιου του προέδρου Τραμπ ότι οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο προς τη Βόρεια Κορέα ήταν τελικά κενές περιεχομένου γιατί το ίδιο και η συνοδεία του κινούνται προς άλλη κατεύθυνση
Protagon Team

Χαρακτηριστικά πολεμικής κωμωδίας εξέλαβε τελικά η πολυδιαφημισμένη –ως επίδειξη ισχύος και εύγλωττο μήνυμα προς την Πιονγιάνγκ– αποστολή αμερικανικού αεροπλανοφόρου και συνοδευτικών σκαφών προς την κορεατική χερσόνησο.

Οπως έγινε γνωστό, η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου «USS Carl Vinson» τελικά δεν έπλεε προς τη Βόρεια Κορέα αλλά σε αντίθετη κατεύθυνση!

Προ ημερών και συγκεκριμένα στις 8 Απριλίου, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε αναφέρει ότι το αεροπλανοφόρο κατευθύνεται στην κορεατική χερσόνησο σαν μέτρο αποτροπής. Ακόμη περισσότερο ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει ότι προς την χερσόνησο «κατευθύνεται μια αρμάδα».

Η αλήθεια όμως είναι ότι το Carl Vinson και τα άλλα πλοία ήταν στην Ινδονησία και κατευθύνονται προς τον Ινδικό Ωκεανό.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση του Ειρηνικού Ωκεανού διευκρίνισε μάλιστα ότι είχαν ολοκληρωθεί και κάποιες προγραμματισμένες ασκήσει με το αυστραλιανό Ναυτικό μετά την αναχώρηση της ομάδας του αεροπλανοφόρου από τη Σιγκαπούρη στις 8 Απριλίου.

Στη συνέχεια, η ομάδα «θα κατευθυνθεί στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, όπως είχε διαταχθεί».

Το BBC σημειώνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι συνέβη, είτε δηλαδή ήταν σκόπιμα παραπλανητική δήλωση, είτε μια αλλαγή σχεδίων ή απλά ασυνεννοησία. Αυτό το τελευταίο όμως θα εξέθετε την αμερικανική κυβέρνηση για την αδυναμία της να χαράξει συγκεκριμένη στρατηγική στο θέμα της Κορέας.

Τους τελευταίους μήνες η Βόρεια Κορέα έχει πυκνώσει τις δοκιμές πυραυλικών συστημάτων με στόχο την απόκτηση βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει και στόχους στο έδαφος των ΗΠΑ. Αν και πολλές απέτυχαν –λόγω αμερικανικού σαμποτάζ, σύμφωνα με μια θεωρία– η Πιόνγκγιάνγκ συνεχίζει να εργάζεται προς αυτή τη κατεύθυνση.

Σε απάντηση οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η περίοδος της υπομονής έχει εξαντληθεί και σημειώνουν ότι όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι. Αλλά και η Βόρεια Κορέα, δια του υφυπουργού Εξωτερικών Χαν Σονγκ-Ριόλ τονίζει ότι αν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν προληπτικό χτύπημα, «θα αντιδράσουμε με ένα προληπτικό χτύπημα με τη δική μας μέθοδο».