Μετανάστες στην γκρίζα ζώνη κοιτούν προς την πύλη εισόδου στην Ελλάδα, στις Καστανιές Εβρου | Intimenews/ISMAIL COSKUN
Επικαιρότητα

Ποινική δίωξη για ψευδείς ειδήσεις ότι εκκενώνονται οι Καστανιές Εβρου

Μετά την παρέμβαση της Εισαγγελίας Αθηνών, έχει κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου κατά των υπευθύνων
Protagon Team

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσε δημοσίευμα ιστοσελίδας, το οποίο διαψεύστηκε, για την κατάσταση στις Καστανιές.

Το επίμαχο κείμενο είχε τίτλο «Καστανιές: οικογένειες στέλνουν γυναίκες και παιδιά στα μετόπισθεν για καλό και για κακό» και αποτέλεσε αφορμή για εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλη Ιωαννίδη για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να διερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων καθώς μετά την επίμαχη ανάρτηση υπήρξε δήλωση διάψευσης του δημάρχου Ορεστιάδας.

Η παραγγελία του κ. Ιωαννίδη για τη διενέργεια της έρευνας δόθηκε στην Κρατική Ασφάλεια Αθηνών.

Μετά την παρέμβαση της Εισαγγελίας Αθηνών, κινήθηκε το πρωί της Κυριακής η διαδικασία του αυτοφώρου.

Οπως ανέφερε η ιστοσελίδα Hellinika Hoaxes, η οποία αποκαλύπτει με συνέπεια τις ψευδείς ειδήσεις του ελληνικού Διαδικτύου, η πληροφορία περί εκκένωσης των Καστανεών από τους κατοίκους τους δημοσιεύτηκε σε αρκετούς ιστοτόπους, μεταξύ των οποίων τα pronews.gr, enoplos.gr, sdna.gr, piperata.gr.

Αμεση ήταν η απάντηση του δημάρχου Ορεστιάδας και προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βασίλη Μαυρίδη, ο οποίος δήλωσε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση εκκένωσης των Καστανεών. Ακόμη, έκανε παράκληση να μην αναπαράγονται ψευδείς ειδήσεις.