Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την ανακοίνωση άρσης των μέτρων | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ
Επικαιρότητα

Πλεύρης: Τέλος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού από 1η Μαΐου – τι θα ισχύει με τα τεστ

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την άρση των μέτρων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και θα ισχύσει μέχρι τις 31 Αυγούστου, οπότε και ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση θα επαναξιολογηθεί
Protagon Team

Τον νέο οδικό χάρτη για την έξοδο από την πανδημία παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σύμφωνα με τον οποίο αίρονται τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας τον Μάιο, αλλά θα συνεχίσουν να ισχύουν την περίοδο του Πάσχα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε:

♦ Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Αυτό σημαίνει ότι εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα απαιτείται.

♦ Παράλληλα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί και η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στη χώρα.

♦ Εως τις 31 Μαΐου παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, με εξαιρέσεις που θα ανακοινωθούν αργότερα.

♦ Από την 1η Μαΐου καταργούνται τα self tests στα σχολεία και η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς τεστ.

♦ Από 1η Μαΐου προβλέπεται ένα τεστ την εβδομάδα για την είσοδο των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας, ενώ από 1η Μαΐου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε περιορισμός.

♦ Από 14 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Υστερα από δύο χρόνια θα γίνουν κανονικά όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις του Πάσχα, όπως τόνισε ο κ. Πλευρής, πάντα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.