Αφίσα που δημιούργησαν οι Δημοκρατικοί του Ορεγκον για να χλευάσουν τους Ρεπουμπλικανούς: ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ- Φυγάδες από τη Δικαιοσύνη (και τις δουλειές τους) - Εχετε δει αυτούς τους ανθρώπους; | Oregon Democrats/Twitter
Επικαιρότητα

Oregon’s Eleven – καταζητείται η «Συμμορία των 11 Φυγάδων Γερουσιαστών»

Οι φυγάδες είναι Ρεπουμπλικανοί και επέλεξαν να βγουν στην... παρανομία ως μοναδικό τρόπο για να αποτρέψουν την υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου κατά της κλιματικής αλλαγής από την τοπική Γερουσία λόγω έλλειψης απαρτίας
Protagon Team

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία του Ορεγκον για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όχι ληστών ή κακοποιών αλλά γερουσιαστών, έντεκα στο σύνολο, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μελών της πολιτειακής Γερουσίας της βορειοδυτικής αμερικανικής πολιτείας που εδρεύει στο Σάλεμ.

Οι φυγάδες Ρεπουμπλικανοί αγνοούνται από την περασμένη Πέμπτη. Οσον αφορά τον λόγο που επέλεξαν να βγουν στην… παρανομία, ήταν ο μοναδικός τρόπος που είχαν στη διάθεσή τους ώστε να αποτρέψουν την υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου κατά της κλιματικής αλλαγής. Την πλειοψηφία στην τοπική Γερουσία την κατέχουν οι Δημοκρατικοί με 18 από τις 30 έδρες. Αλλά για να είναι έγκυρη η σχετική ψηφοφορία, πρέπει κατά τη διεξαγωγή, της να είναι παρόντες τουλάχιστον 20 από τους 30 γερουσιαστές.

Σύμφωνα με τους λονδρέζικους Times το εν λόγω επεισόδιο αντικατοπτρίζει το διαρκώς διευρυνόμενο χάσμα που χωρίζει τους κατοίκους των λίγων μεγάλων πόλεων του Ορεγκον, οι οποίες συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο φιλελεύθερων στις ΗΠΑ, και τους κατοίκους των συντηρητικών αγροτικών κοινοτήτων της πολιτείας, στις οποίες έχει ιδιαίτερη απήχηση ο δεξιός ελευθερισμός.

Διάφορες πολιτοφυλακές της Δεξιάς υποστήριξαν τη φυγή των έντεκα γερουσιαστών ενώ μια παραστρατιωτική ομάδα με την ονομασία «Οι Φύλακες του Ορκου» (Oath Keepers), δεν δίστασε να προτείνει ακόμα και την άσκηση βίας κατά της Κέιτ Μπράουν, της Δημοκρατικής κυβερνήτου του Ορεγκον, με αφορμή τη διαταγή της περί εντοπισμού και σύλληψης των φυγάδων πολιτικών.

Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές απουσιάζουν από την αίθουσα την ημέρα της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου

Μιλώντας στο Daily Beast, μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων της όμορης πολιτείας του Αϊνταχο όπου κατέφυγαν πολλοί από τους καταζητούμενους Ρεπουμπλικανούς, αποκάλυψαν πως «κινητοποιήθηκαν» αμέσως για να συνδράμουν τους γερουσιαστές αλλά και πως είναι έτοιμοι ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους για αυτούς. Ένας από τους έντεκα φυγάδες, ο Μπράιν Μπόκουιστ, υπονόησε πως θα αντισταθεί, ακόμα και με τη βία αν χρειαστεί, στη σύλληψή του, ούτως ώστε να μην καταστεί «πολιτικός κρατούμενος». Προέτρεψε, μάλιστα, τις αρχές να στείλουν «εργένηδες και βαριά οπλισμένους» αστυνομικούς για να τον επαναφέρουν στην τάξη.

Η μαζική φυγή των Ρεπουμπλικανών από τα έδρανά τους είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της ψηφοφορίας. Στόχος των φυγάδων είναι πλέον να μην πέσουν στα χέρια των διωκτικών αρχών έως την 30η Ιουνίου, ημέρα διακοπής των εργασιών τoυ τοπικού κοινοβούλιου, ευελπιστώντας πως κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου θα μπορέσουν να επαναδιαπραγματευτούν το επίμαχο νομοσχέδιο με τους Δημοκρατικούς.

Την περασμένη Παρασκευή, η Δημοκρατική ηγεσία της πολιτείας ακύρωσε συνεδρίαση της Γερουσίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Σάλεμ εξαιτίας του κινδύνου να ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και μελών πολιτοφυλακών που διαδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους φυγάδες γερουσιαστές. Το τοπικό κοινοβούλιο παρέμεινε κλειστό και το Σάββατο, έπειτα από σχετική προειδοποίηση περί «αξιόπιστης απειλής», ενώ ακυρώθηκε και η συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή.

Στην περίπτωση που εγκρινόταν το επίμαχο νομοσχέδιο, το Ορεγκον θα γινόταν η δεύτερη, μετά την Καλιφόρνια, αμερικανική πολιτεία που θα εισήγε το σύστημα ανωτάτων ορίων και εμπορίας (cap-and-trade) διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με στόχο έως το 2050 να έχουν μειωθεί οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικανούς, ωστόσο, το νομοσχέδιο θα πλήξει σημαντικά τους πολίτες του Ορεγκον που ζουν και εργάζονται σε αγροτικές περιοχές, τους γεωργούς, κυρίως, και τους υλοτόμους, λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων που θα επιφέρει.

Κόσμος διαδηλώνει υπέρ των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, έξω από το Καπιτώλιο του Ορεγκον (KGW-TV/Facebook)

Δεν πρόκειται, όμως, για την πρώτη φορά που μέλη της Γερουσίας του Ορεγκον εγκατέλειψαν τις θέσεις τους. Τελευταία φορά ήταν τον περασμένο Μάιο με τους Ρεπουμπλικανούς να απέχουν από τα καθήκοντά τους επί τέσσερις ημέρες, ούτως ώστε να καθυστερήσουν την ψήφιση ενός πακέτου χρηματοδότησης για τα σχολεία της πολιτείας των 4,19 εκατομμυρίων κατοίκων. Τότε η κυβερνήτης Κέιτ Μπράουν κατάφερε να καταλήξει σε μια συμβιβαστική συμφωνία με τους αντιπάλους της, οι οποίοι δεσμεύτηκαν πως δεν επρόκειτο να αποχωρήσουν ξανά από τη γερουσία.

Αθέτησαν, ωστόσο, τη δέσμευσή τους και το Διαδίκτυο πήρε φωτιά μετά την εμφάνιση του hashtag «Oregon 11», κατά το πρότυπο της κινηματογραφικής ταινίας «Ocean’s Eleven», με πρωταγωνιστές τον Τζορτζ Κλούνεϊ και τον Μπραντ Πιτ, μεταξύ πολλών άλλων αστέρων που αμερικανικού κινηματογράφου.

«Οι Εντεκα του Ορεγκον αντιστέκονται με σθένος για ΣΕΝΑ», αναφέρεται στην σχετική αφίσα που κατέκλυσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες. Και φαίνεται πως κατάφεραν να πείσουν πολλούς από τους πολίτες του Ορεγκον για τις όποιες προθέσεις τους, δεδομένου ότι έως σήμερα έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 40.000 δολάρια, μέσω διαδικτυακού εράνου, με στόχο την κάλυψη των εξόδων τους. Θεωρώντας πως κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στην πολιτεία τους και τη Γερουσία, οι Εντεκα του Ορεγκον θα κληθούν να καταβάλουν έκαστος 500 δολάρια πρόστιμο για κάθε ημέρα απουσίας.