Υπάλληλος στις αποθήκες του κινεζικού on-line shopping mallTmall ετοιμάζει συσκευασίες προϊόντων για την «Ημέρα των Εργένηδων» του 2015 | Reuters/Aly Song
Επικαιρότητα

«Black Friday» εμείς; «Ημέρα των Εργένηδων» οι Κινέζοι

Η 11η Νοεμβρίου είναι ημέρα γιορτής των κινέζων εργένηδων αλλά και των διαδικτυακών αγορών. Ξεκίνησε από τους γίγαντες του κινεζικού ηλεκτρονικού εμπορίου και σιγά-σιγά απλώνεται στον έξω κόσμο. Μιλάμε φυσικά για τζίρους δισεκατομμυρίων
Protagon Team

Πώς θα φθάσετε στο ταμείο πριν από άλλους αγοραστές 

Με τόσους πολλούς ανθρώπους που σπεύδουν την «Ημέρα των Εργένηδων» να «χτυπήσουν» τις καλύτερες προσφορές στις ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου, υπάρχει τεράστια κυκλοφοριακή επιβάρυνση, ειδικά τα πρώτα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας πριν εξαφανιστούν τα αντικείμενα, θα πρέπει να ανοίξετε περισσότερες από μία καρτέλες στο πρόγραμμα περιήγησης και να συνδεθείτε με τους λογαριασμούς σας νωρίτερα. Μια κινέζα «shopaholic» που μίλησε στο Quartz πριν από το περσινό φεστιβάλ αγορών δήλωσε ότι γενικά οι επιτραπέζιοι υπολογιστές είναι πιο αξιόπιστοι για ηλεκτρονικές αγορές σε σύγκριση με τα κινητά τηλέφωνα. Είπε επίσης ότι είχε σκοπό να «γεμίσει» τα διάφορα ηλεκτρονικά της καρότσια πριν από τα μεσάνυχτα ώστε να μπορέσει κατόπιν να βγει γρήγορα.

Οι χρόνοι παράδοσης γίνονται όλο και μικρότεροι

Τα προηγούμενα χρόνια όσοι έκαναν αγορές την «Ημέρα των Εργένηδων» χρειάστηκε να περιμένουν πάρα πολύ μέχρι να παραλάβουν τα αντικείμενα του πόθου τους  λόγω του υπερβολικά μεγάλου αριθμού παραγγελιών. Φέτος, όμως, οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να μειώσουν τις καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης. Για παράδειγμα, η JD συνεργάστηκε με τα καταστήματα Walmart της Κίνας, τα οποία λειτουργούν ως αποθήκες της JD, έτσι οι κούριερ μπορούν να παραδίδουν στους πελάτες προϊόντα τα οποία έχουν παραλάβει από τα κοντινά καταστήματα της Walmart.

Υπάρχουν πάντα πολλές προσφορές

Ακόμη και αν χάσετε τις καλύτερες προσφορές της «Ημέρας των Εργένηδων», δεν υπάρχει λόγος στενοχώριας, μας διαβεβαιώνει το Quartz. Οι κινεζικές εταιρείες κατάφεραν να εμπορευματοποιήσουν πολλές άλλες ημέρες. Βέβαια οι εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα δεν διακρίνονται για τις προσφορές τους. Σημειώστε, λοιπόν, τις επόμενες «μεγάλες» ημέρες για ηλεκτρονικές αγορές, που είναι η «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας» στις 8 Μαρτίου και το «618» (εκπτώσεις 18 ημέρων που τελειώνουν στις 18 Ιουνίου), που ξεκίνησε από την ιστοσελίδα JD, αλλά και άλλοι λιανοπωλητές την εφάρμοσαν ως ημέρα μεγάλων προσφορών. Τώρα γιατί την έβγαλαν 618 θα σας γελάσω. Το μόνο που βρήκα σχετικό είναι ότι στις 18 Ιουνίου 618 άρχισε η δυναστεία των Τανγκ, η οποία κυβέρνησε επί τρεις αιώνες την Κίνα.

Τελικά, όμως, μια απορία την έχω. Μετά από όλα τα παραπάνω, εσείς θα τολμούσατε να κάνετε on-line αγορές από κινέζικο site; Ακόμα και αν μιλάτε …φαρσί τα κινέζικα. Εγώ, πάντως, το ομολογώ ρητά: όχι.