Σταθάκης και Τσίπρας σε παλαιότερη συνομιλία τους στη Βουλή. Τώρα, στο Μαξίμου, συζήτησαν για 21 μάντρες | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

O Τσίπρας «ανεβαίνει» στην μπουλντόζα

Ο Πρωθυπουργός της χώρας αφιέρωσε το μεσημέρι του σε ενημέρωση που είχε από τον Γιώργο Σταθάκη για ευάριθμες κατεδαφίσεις μαντρών και άλλων αυθαίρετων κτισμάτων, σε μια προσπάθεια «φυγής προς τα εμπρός»
Protagon Team

Για την κυβέρνηση τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: για τους τουλάχιστον 88 νεκρούς στο Μάτι φταίει η κλιματική αλλαγή (αυτό πέρασε προς τα έξω με τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου με τους ακαδημαϊκούς Ευθύμιο Λέκκα και Χρήστο Ζερεφό) και βεβαίως τα αυθαίρετα (αυτό μας το επαναλαμβάνουν από την επομένη της καταστροφής)· δικές τους ευθύνες δεν υπάρχουν ή κι αν υπάρχουν θα εξεταστούν σε επόμενη φάση.

Αυτό είναι το μήνυμα, η επικοινωνιακή γραμμή άμυνας της κυβέρνησης απέναντι στην τραγωδία. Και από τη στιγμή που ο 44χρονος Πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει κάτι άμεσα για την κλιματική αλλαγή, αναλαμβάνει δράση για τα αυθαίρετα. Ετσι, μάθαμε ότι το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός της χώρας ασχολήθηκε με το αν θα γκρεμιστούν 21 μάντρες και μερικές δεκάδες άλλα αυθαίρετα κτίρια στην Αττική.

Αυτό έγινε σε ενημέρωση που είχε ο κ. Τσίπρας από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το γραφείο Τυπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση για τα τις κατεδαφίσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό σχετικά με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου «προτεραιοποίησης» (sic) για την κατεδάφιση αυθαιρέτων τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Ειδικότερα όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «θα σταλούν ειδοποιητήρια και θα ξεκινήσουν κατεδαφίσεις για:

-27 αυθαίρετα για την περιοχή της Μάνδρας που αφορούν κτίσματα τα οποία βρίσκονται εντός ρεμάτων.
-21 μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες στο Σαρωνικό, την Ανάβυσσο και το Πόρτο Ράφτη.
-13 κατοικίες σε αναδασωτέες περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πεντέλη. Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες ήδη οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση».

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού συζητήθηκε επίσης το γεγονός ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «εξετάζει ενδελεχώς τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με το επίμαχο οικόπεδο στο Μάτι, στο οποίο εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι που αναζητούσαν διαφυγή προς τη θάλασσα. Σκοπός είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία για τις αναγκαίες παρεμβάσεις και στο συγκεκριμένο οικόπεδο, στη βάση της πρόσφατης τροπολογίας του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η διαδικασία των κατεδαφίσεων παράνομων κτισμάτων θα συνεχιστεί τάχιστα το επόμενο διάστημα, με την προτεραιοποίηση (sic) να αφορά κατεδαφίσεις για 200 έως 300 αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια».

Η ανακοίνωση αποτελεί ένα είδος έργου προσεχώς. Θα δούμε στο επόμενο διάστημα μπουλντόζες να ρίχνουν μάντρες ώστε να εμπεδώσει ο λαός ότι για τον φρικτό θάνατο 88 συμπολιτών μας δεν έφταιγε το μπάχαλο μεταξύ Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, η ανικανότητα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και η απουσία ελέγχου από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, αλλά ο πολύς αέρας και τα αυθαίρετα.