Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο | REUTERS/Yuri Gripas?/File Photo
Επικαιρότητα

Πομπέο: «Θα υπάρξει ομαλή μετάβαση εξουσίας… σε μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ»

Ο υπουργός Εξωτερικών όχι μόνο συντάσσεται με τη γραμμή του προέδρου ότι πρέπει να μετρηθούν όλες οι «νόμιμες» ψήφοι –λες και υπήρξαν και παράνομες– αλλά μεταξύ σοβαρού και αστείου εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα ανατραπεί
Protagon Team

Ενα βήμα πέρα από τις αμφιβολίες, τα υπονοούμενα ή την αβάσιμη αισιοδοξία περί εκλογικής νίκης που εκφράζει ο Ντόναλντ Τραμπ, μοιάζει να προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος προέβλεψε ομαλή μετάβαση σε μια «δεύτερη διακυβέρνηση Τραμπ».

Ο Πομπέο, που μιλούσε την Τρίτη σε δημοσιογράφους για την περιοδεία που αρχίζει την Παρασκευή σε συμμάχους των ΗΠΑ, συνόδευσε την αποστροφή του με ένα χαμόγελο. Αστειευόταν ή όχι, είναι η απορία, όπως σημειώνει ο Guardian.

Τα δεδομένα δεν στηρίζουν καθόλου το ενδεχόμενο να δούμε μια δεύτερη θητεία Τραμπ. Ο Τζο Μπάιντεν έχει περάσει τον αριθμό των 270 εκλεκτόρων, όσων χρειαζόταν για να κερδίσει τις εκλογές, ενώ προηγείται κατά σχεδόν 5 εκατ. στον απόλυτο αριθμό ψήφων. Η καταμέτρηση σε κάποιες πολιτείες συνεχίζεται, αλλά είναι απίθανο οι ψήφοι που απομένουν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα.

Ο Τραμπ και οι συν αυτώ αμφισβητούν, πάντως, τη νομιμότητα της καταμέτρησης των επιστολικών ή πρόωρων ψήφων σε κάποιες πολιτείες που όντως έχασαν με σχετικά μικρή διαφορά και κινούνται νομικά. Για την ώρα, δεν υπάρχει καμία απόφαση υπέρ τους.

Εν ολίγοις, αν και επισήμως δεν υπάρχει ακόμη ανακήρυξη νικητή των εκλογών, δεν υπάρχει κανένα ορατό ενδεχόμενο να ανατραπεί το αποτέλεσμα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Παρά ταύτα, υπάρχει μια διάχυτη άρνηση αποδοχής του αποτελέσματος από Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους, είτε στα λόγια είτε με πράξεις, όπως αυτές της επικεφαλής της Διοίκησης Γενικών Υπηρεσιών, Εμιλι Μέρφι, που κρατά τα «κλειδιά» της αλλαγής φρουράς στην κυβέρνηση.

«Θα μετρήσουμε όλες τις ψήφους, κάθε νόμιμη, και να απορρίψουμε κάθε μη νόμιμη. Οταν τελειώσει η διαδικασία, θα επιλεγούν οι εκλέκτορες», είπε ακόμη ο Μάικ Πομπέο αναφερόμενος στα νομικά ζητήματα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το υπουργείο του θα λειτουργεί ομαλά στο διάστημα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Ερωτήθηκε πάντως αν αυτή η άρνηση αποδοχής του αποτελέσματος αποδυναμώνει την πολιτική των ΗΠΑ για προώθηση της δημοκρατίας. Η απάντηση του υπουργού ήταν οργισμένη: «Αυτό είναι γελοίο και το γνωρίζετε, το ρωτήσατε γιατί είναι γελοίο».

Σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Πομπέο φάνηκε να αναθεωρεί εν μέρει: «Στις 20 Ιανουαρίου θα έχουμε μετάβαση είτε σε μια διακυβέρνηση Τραμπ – μια δεύτερη διακυβέρνηση, όπως είπα νωρίτερα, είτε σε μια υπό τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν».

Πάντως, σημειώνει ο Guardian, το Στέιτ Ντιπάρμεντ δεν είναι σε επικοινωνία με την ομάδα του Μπάιντεν, ενώ και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει επικείμενη κυβερνητική αλλαγή, εξοργίζοντας τους Δημοκρατικούς.