Ο ουρανός χρωματίζεται και παίρνει λάμψη από τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που όλοι περιμένουμε να φωτίσουν και τις ζωές μας αυτή τη νέα χρονιά | REUTERS/Czar Dancel
Επικαιρότητα

Ο πλανήτης Γη υποδέχτηκε το 2016!

Ο νέος χρόνος ήρθε, με λάμψη, φαντασμαγορία, μουσικές, χαμόγελα και, βασικά, ελπίδες για τα όσα θα ζήσουμε μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Δείτε τι έχει αποτυπωθεί, τις πρώτες ώρες του νέου έτους, σε πάρα πολλές γωνιές του κόσμου, σε φωτογραφικά καρέ και σε βίντεο.
Σπύρος Σεραφείμ

Το 2016 είναι εδώ! Δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη υποδέχτηκαν το νέο έτος, σε μια σειρά εκδηλώσεων που ήταν μεν ως συνήθως λαμπρές αλλά αυτή τη φορά έγιναν υπό τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων – άλλωστε το τραύμα των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι είναι πολύ κοντά, δεν μπορεί εύκολα να ξεχαστεί.

Με χαμηλές θερμοκρασίες υποδέχτηκαν οι έλληνες πολίτες τον νέο χρόνο. Στη σκιά της Ακρόπολης – από τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, στο Θησείο – δόθηκε το σύνθημα της αλλαγής του έτους στην Ελλάδα από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Ο Παρθενώνας και η Ακρόπολη -παντοτινά σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού- δίνουν φως στα πυροτεχνήματα. (REUTERS/Alkis Konstantinidis)

Παρουσιαστής της εκδήλωσης κάτω από τον Ιερό Βράχο ήταν ο Γιώργος Καπουτζίδης σε ένα πρόγραμμα που ήταν γεμάτο από τις μουσικές του Πάνου Μουζουράκη, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και του Φίλιππου Πλιάτσικα.

Αθήνα και πάλι Αθήνα. (REUTERS/Alkis Konstantinidis)

«Στεκόμαστε όρθιοι στις θύελλες, γιατί έχουμε ο ένας τον άλλο. Βοηθάμε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς» ανέφερε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε: «Έχουμε κερδίσει το δικαίωμα στο όνειρο. Για ένα καλύτερο μέλλον!».

Το πρώτο μέρος του πλανήτη που υποδέχθηκε το νέο έτος ήταν η Σαμόα και το Νησί των Χριστουγέννων (λέγε με και Κιριμπάτι) στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το νησί κάποτε υποδεχόταν τελευταίο το νέο έτος. Αλλαξε όμως ωριαία ζώνη τον Δεκέμβριο του 2011 σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομία του, ανταγωνιζόμενο στη «μπίζνες του νέου έτους» την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Το 2016 έπειτα από τη Σαμόα και το Νησί των Χριστουγέννων έκανε στάση για ποδαρικό στο Όκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία. Αυτή ήταν, ουσιαστικά, η πρώτη μεγαλούπολη του κόσμου που υποδέχθηκε το 2016. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον Sky Tower για την καθιερωμένη γιορτή με πυροτεχνήματα. Με τη θερμοκρασία στους 20 βαθμούς Κελσίου και χιλιάδες Νεοζηλανδούς στο κέντρο του Όκλαντ, η νύχτα έγινε μέρα αφήνοντας πίσω της το 2015.

Στη ρωσική Απω Ανατολη: Στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης -ώρα Ελλάδος- υποδέχθηκε το 2016 το πλέον ανατολικό τμήμα της Ρωσίας, που βρίσκεται απέναντι από την αμερικανική πολιτεία της Αλάσκα (η οποία Αλάσκα θα υποδεχόταν το νέο έτος σχεδόν 24 ώρες μετά!).

Στον ποταμό Yenisei, στη Σιβηρία, το 2016 γράφτηκε με μοναδικό τρόπο. (REUTERS/Ilya Naymushin)

Χιλιάδες χιλιόμετρα δυτικά, στην πρωτεύουσα Μόσχα, η εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, παραδοσιακός τόπος υποδοχής του Νέου Έτους, ήταν κλειστή για το κοινό την ώρα του ρεβεγιόν, εξαιτίας του φόβου των επιθέσεων. Παρ’ όλα αυτά, όμως, τα βεγγαλικά φώτισαν το Κρεμλίνο.

REUTERS/Tatyana Makeyeva

Στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) υποδέχθηκε το νέο έτος το μεγαλύτερο τμήμα της Αυστραλίας. Ο ουρανός του Σίδνεϊ φωτίστηκε από χρωματιστές λάμψεις με ορισμένα από τα πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται από την περίφημη Όπερα αλλά και άλλα να δημιουργούν καταρράκτες που έπεφταν από τη γέφυρα του Χάρμπουργκ.

Tο 2016 στον υπόλοιπο κόσμο

Στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Ευρώπη και τέλος στην Αμερική, πλήθη γέμισαν τους δρόμους για να γιορτάσουν την έλευση του 2016.

Περισσότεροι από 180 μαθητές σχημάτισαν «Hello! 2016» στη Σανγκάη. (REUTERS/Stringer)

Το Τόκιο υποδέχθηκε το νέο έτος στέλνοντας ευχές μέσα σε ροζ μπαλόνια.

Δεν είναι ο Πύργος του Άιφελ, αλλά εκείνος στο Τόκιο της Ιαπωνίας. (REUTERS/Thomas Peter)
Χονγκ Κονγκ. Η νύχτα-μέρα. (REUTERS/Tyrone Siu)

Και μπορεί στο Χονγκ Κονγκ, στο Πεκίνο ή τη Σιγκαπούρη να έγινε προσπάθεια να ξεπεράσουν το μεγαλείο του Σίδνεϊ, η βραδιά ήταν σκοτεινή στο Μπρουνέι, στο μικρό σουλτανάτο. Εκεί, με την αυστηρή τήρηση του ισλαμικού νόμου έχουν απαγορευθεί οι εορτασμοί για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Τα μέτρα ασφαλείας βρίσκονταν σε υψηλό επίπεδο και στην Τζακάρτα, όπου οι Αρχές ματαίωσαν σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης κατά τους εορτασμούς του Νέου Έτους.

Αναμφίβολα, η πιο βαριά σκιά της τζιχαντιστικής απειλής πέφτει στην Ευρώπη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρντ Καζνέβ, δίνουν ευχές σε έναν αξιωματικό της Αστυνομίας στα Ηλύσια Πεδία. (REUTERS/Michel Euler/Pool)

Στο Παρίσι, υπό τη σκιά των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, η καθιερωμένη υποδοχή του Νέου Έτους έγινε στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, χωρίς πυροτεχνήματα – λόγω πένθους – και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.  Αλλά ο κόσμος ήταν πολύς και η Αψίδα του Θριάμβου φιλοξένησε τον αριθμό 2016.

«Δεν μπορούσαμε να μην κάνουμε τίποτε. Και έπειτα από αυτά που έζησε η πόλη μας, πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στον κόσμο: “Το Παρίσι είναι όρθιο”» δήλωσε η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

Η Αψίδα του Θριάμβου, λουσμένη στο φως, ξορκίζει τα όσα έγιναν στη Γαλλία τη χρονιά που πέρασε, δημιουργώντας ελπίδες για το μέλλον. (REUTERS/Charles Platiau)

«Η Γαλλία δεν έχει τελειώσει με την τρομοκρατία», προειδοποίησε, αντίστοιχα, ο Φρανσουά Ολάντ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, εκτιμώντας ότι «η απειλή παραμένει πάντα εδώ και βρίσκεται μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδό της».

Πρωτοχρονιά με διαρκείς περιπολίες, στο Βέλγιο. (REUTERS/Francois Lenoir)

Η δημοτική αρχή των Βρυξελλών αποφάσισε να ματαιώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ σε πολλές χώρες οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, όπως στην Τουρκία, όπου συνελήφθησαν δύο άτομα.

Το Big Ben σήμανε την έλευση της νέας χρονιάς. (REUTERS/Toby Melville)

Το Λονδίνο βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού λίγο πριν ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις για τον ερχομό του νέου έτους. Τουλάχιστον 2.000 αστυνομικοί βρίσκονταν στους δρόμους εκτελώντας περιπολίες. Βέβαια, το βόρειο τμήμα της Αγγλίας, όπως και η Σκωτία και η Ιρλανδία, εξακολουθούν να πλήττονται από πλημμύρες, καταστροφές και χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο ή με άμεση ανάγκη για βοήθεια. Η καταιγίδα Φρανκ συνεχίζει να τους κάνει (κακό) ποδαρικό.

Οι Jordan Pitt και Jess Taylor παρακολουθούν τα πυροτεχνήματα στο κάστρο του Εδιμβούργου. (REUTERS/Russell Cheyne)

Αλλά και η Γερμανία δεν γλίτωσε από τον φόβο. Επίκεντρο της τρομοϋστερίας υπήρξε το κατά τα άλλα ειδυλλιακό για τις γιορτές Μόναχο.

Αστυνομικοί στο Μόναχο. (REUTERS/Michael Dalder)

Η γερμανική αστυνομία έσπευσε με μεγάλες δυνάμεις στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου και τον εκκένωσε, αφού υπήρχε η πληροφορία ότι τρομοκράτες θα χτυπούσαν με βομβιστική επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη βαυαρική πρωτεύουσα.

Ζήτησε μάλιστα από τους πολίτες να μην αποφύγουν να πηγαίνουν κοντά σε πλήθη και να μην μεταβούν στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Οι Αρχές του Μονάχου τόνισαν ότι είχαν στην κατοχή τους δύο πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες για επαπειλούμενο τρομοκρατικό χτύπημα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην πόλη.

Όπου και να κοίταζε κάποιος σήμερα στο Βερολίνο, θα έβλεπε «Polizei». Ο φόβος μιλά και Γερμανικά. (REUTERS/Hannibal Hanschke)

Ανησυχία για τρομοκρατικό χτύπημα και στη Μαδρίτη, όπου η αστυνομία περιόρισε στις 25.000 το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην Πουέρτα ντελ Σολ.

Μαδρίτη, Πουέρτα ντελ Σολ. Οι αστυνομικοί είναι παντού. (REUTERS/Juan Medina)
Πρωτοχρονιάτικο φως πάνω από τις Πυραμίδες, στο Κάιρο. (REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)

Στο Κάιρο, όπου ο στόχος είναι η επιστροφή των τουριστών, μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν μπροστά από τις Πυραμίδες.

Το Φριτάουν, η πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, μίας από τις χώρες της Αφρικής που επλήγησαν από την επιδημία του Έμπολα, έκανε τα πάντα για να ξαναβρεί τη θέση της ανάμεσα στις πόλεις τις περιοχής που γιορτάζουν ξέφρενα την έλευση του Νέου Έτους. Πέρυσι, η πόλη ήταν τελείως έρημη εξαιτίας της επιδημίας.

Στη Λωρίδα της Γάζας, η οργάνωση Χαμάς απαγόρευσε τις γιορτές για το Νέο Ετος, επικαλούμενη προσβολή «των θρησκευτικών αξιών και παραδόσεων».

Κόσμος είχε αρχίσει και συγκεντρώνεται από πολύ νωρίς στην Times Square, στη Νέα Υόρκη. (REUTERS/Lucas Jackson)

Στη Νέα Υόρκη, πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τάιμς Σκουέρ, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για να γιορτάσουν την έλευση του 2016 με την παράδοση της κρυστάλλινης μπάλας που πέφτει στον άξονα ενός στύλου για να σημειώσει την αλλαγή έτους.

Times Square area @ New York. (REUTERS/Lucas Jackson)

Δεκάδες κόσμου άρχισαν να φτάνουν στην περιοχή νωρίτερα, προετοιμασμένοι να μείνουν ώρες στο κρύο προτού ξεκινήσουν οι επίσημοι εορτασμοί για την αλλαγή της χρονιάς και τα live των Ντέμι Λοβάτο Demi Lovato και Τζέσι Τζ.. Η αστυνομία είχε λάβει εντατικά μέτρα για την ασφάλεια σε ένα παραδοσιακό ετήσιο έθιμο το οποίο συμβολίζει την «εμπειρία της Νέας Υόρκης» για πολλούς επισκέπτες, στη μητρόπολη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περίπου 6.000 αστυνομικοί (ένστολοι και με πολιτικά), 500 παραπάνω από την περσινή εκδήλωση, ήταν στην περιοχή με την υποστήριξη έφιππων περιπολιών, σκύλων ειδικά εκπαιδευμένων για την ανίχνευση βομβών, μέχρι ανιχνευτές ραδιενέργειας διέθεταν. Προτού μπουν στην πλατεία, οι επισκέπτες έπρεπε να περάσουν αυστηρούς ελέγχους. Απαγορεύτηκαν τα σακίδια ώμου και οι μεγάλες τσάντες, έψαξαν τις μικρότερες και σκανάρισαν τα άτομα με μηχανήματα. Δείτε εικόνα από την Times Square.

 

Μαθητές προσεύχονται για παγκόσμια ειρήνη, στο Ahmedabad, στην Ινδία. (REUTERS/Amit Dave)
Μπαλόνια και διάχυτη χαρά στον αέρα, στη Νότιο Κορέα – εκεί που η Πρωτοχρονιά λέγεται «Σεολάλ». (REUTERS/Kim Hong-Ji)
Η Ταϊβάν υποδέχθηκε το νέο έτος από τον ψηλότερο ουρανοξύστη της. (REUTERS/Pichi Chuang)
Χορευτές, προβολείς φωτίζουν τον ουρανό, με φόντο την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο. (REUTERS/Jason Lee)
Μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν -με περισσή χαρά- στους εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά, στη Μανίλα των Φιλιππίνων. (REUTERS/Romeo Ranoco)

Παρά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο ξενοδοχείο The Address Hotel στο Ντουμπάι​, κοντά στον πύργο Μπουρτζ Χαλίφα, το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο, οι εορτασμοί για την αλλαγή του έτους πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

REUTERS/Ahmed Jadallah

Πρωτοχρονιά στη Σόφια, Βουλγαρία. (REUTERS/Pierre Marsaut)
Το Ζάγκρεμπ-Κροατία-από ψηλά. (REUTERS/Antonio Bronic)
Το εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας στέκει αγέρωχο, η Πολωνία γιορτάζει τη νέα χρονιά. (REUTERS/Jacek Marczewski/Agencja Gazeta)
Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σεράγεβο – με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, λόγω αιθαλομίχλης. (REUTERS/Dado Ruvic)

Καλή χρονιά, λοιπόν, σε 27 γλώσσες!