Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν στις 31 Οκτωβρίου στη Ρώμη | REUTERS/Kevin Lamarque
Επικαιρότητα

Ο Ερντογάν «μπλοφάρισε και έχασε» με τον Μπάιντεν

Η Süddeutsche Zeitung αποδομεί τους τακτικισμούς του τούρκου προέδρου απέναντι στις ΗΠΑ και περιγράφει μια Τουρκία η οποία «χάνει κάθε μήνα ένα τμήμα στρατιωτικής ισχύος»
Protagon Team

Τι κέρδισε τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν από τη διελκυστίνδα με τις ΗΠΑ και το εκβιαστικό ραντεβού του με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου G20 στη Ρώμη τον Οκτώβριο; Τίποτα, κρίνει ο γερμανικός Τύπος.

Σε ανάλυσή της και όπως σημείωσε η Deutsche Welle στην καθημερινή αποδελτίωση του γερμανικού Τύπου, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επαναφέρει στην επικαιρότητα τη διαμάχη μεταξύ Ουάσινγκτον και Αγκυρας για τους ρωσικούς πυραύλους S-400 και την αποβολή της Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών νέας γενιάς F-35.

«Ο τούρκος πρόεδρος αρέσκεται στο να μπλοφάρει, αλλά έχασε», έγραψε o Τόμας Αβενάριους, ανταποκριτής της έγκριτης εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής.

«Και τώρα», προσέθεσε στην ανάλυσή της η Süddeutsche Zeitung, «η Αγκυρα βρίσκεται χωρίς σύγχρονα μαχητικά πέμπτης γενιάς, η τουρκική πολεμική αεροπορία κινδυνεύει να μείνει πίσω. Οι δυνατότητες του Ερντογάν να διορθώσει το λάθος είναι ελάχιστες. Η μόνη εναλλακτική για τα F-35 είναι ο εκσυγχρονισμός των γηρασμένων τουρκικών αεριωθούμενων F-16, αλλά κι αυτά έρχονται από τις ΗΠΑ. Και ήδη εκεί (στις ΗΠΑ) οργανώνεται αντίσταση κατά των εξοπλισμών των Τούρκων, που στο μεταξύ είναι ελάχιστα αγαπητοί στην Ουάσιγκτον. Ετσι η Τουρκία χάνει κάθε μήνα ένα τμήμα στρατιωτικής ισχύος. Η με φανφάρες εξαγγελία του τουρκικού τζετ 5ης γενιάς, ενός ψηφιοποιημένου Stealth, είναι για την ώρα στη σφαίρα του ονείρου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο

Ο αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung απαρίθμησε τις ελάχιστες διεξόδους της Τουρκίας, επισημαίνοντας:

«Επειδή ο καιρός πιέζει, υπάρχει, σύμφωνα με απόψεις ειδημόνων, μόνο μία λύση, ο άμεσος εκσυγχρονισμός των γηρασμένων F-16. Η Αγκυρα διαθέτει 270, τα μισά χρήζουν ανανέωσης. Θα πρέπει λοιπόν να αγοράσει 40 νέα F-16 από τις ΗΠΑ και να αναβαθμίσει 80 γηρασμένα. Μόνο έτσι η τουρκική πολεμική αεροπορία θα ήταν κάπως εξοπλισμένη απέναντι στον προαιώνιο εχθρό της, την Ελλάδα. Η Αθήνα δεν παίρνει μόνο F-35 από τις ΗΠΑ, αλλά και 18 Rafale από τη Γαλλία. Οι Τούρκοι βρίσκονται με τη θηλιά στο λαιμό. Ο προεδρικός σύμβουλος Ιμπράημ Καλίν δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερα αν μπορούσε η χώρα του να ξαναμπεί στο πρόγραμμα των F-35, αλλά κάποιος αμερικανός αξιωματούχος είπε στη διαδικτυακή σελίδα Yetkin-Report, ότι “η Τουρκία είναι εκτός. Τελεία και παύλα”».

Αυτό το τελευταίο μοιάζει και καταδικαστικό. Ο Ερντογάν γκρίνιαξε στον Μπάιντεν, υπενθύμισε ότι η Τουρκία είχε καταβάλει περίπου 1,4 δισ. δολάρια για τα πρώτα έξι αεροσκάφη F-35 –τα οποία όμως πάγωσαν όταν άρχισε τις ιστορίες με τους ρωσικούς S-400– αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον παρέπεμψε στο Κογκρέσο. Οπου εκεί –και λόγω Μπομπ Μενέντεζ, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας– ακούν Ερντογάν και βγάζουν καπνούς.