| Shutterstock/Eurostat
Επικαιρότητα

Νέο άλμα του πληθωρισμού: Εκτινάχθηκε στο 5,5% τον Ιανουάριο

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των ανατιμήσεων στη χώρα μας, που σύμφωνα με τη Eurostat βρίσκεται πλέον άνω του μέσου όρου της ευρωζώνης
Protagon Team

Σε βόμβα για τους προϋπολογισμούς των ελληνικών νοικοκυριών εξελίσσεται ο πληθωρισμός, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι πρόκειται για φαινόμενο παροδικό.

Την Τετάρτη, η Eurostat δημοσιοποίησε τις εκτιμήσεις της για την αύξηση των τιμών καταναλωτή στις χώρες της ευρωζώνης τον μήνα Ιανουάριο, με την Ελλάδα να καταγράφει πληθωρισμό 5,5%, έναντι αύξησης 4,4% τον περασμένο Δεκέμβριο και 4% τον Νοέμβριο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιανουάριο του 2021, η Ελλάδα κατέγραφε αρνητικό πληθωρισμό -2,4%.

Τα στοιχεία της Eurostat ακολουθούν την παραδοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος την Τρίτη, μιλώντας στον Real FM, αποκάλυψε ότι το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ύψος του πληθωρισμού το 2022, στο 1,5% με 2% –από 1% που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό. Ο ίδιος είπε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο πληθωρισμός εκτιμάται να κινηθεί στα επίπεδα του 5% για να αρχίσει να καταγράφεται σταδιακή αποκλιμάκωση τους επόμενους μήνες του έτους.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,1%, ενώ τρομακτικά είναι τα στοιχεία για τη Λιθουανία (12,2% από 10,7% τον Δεκέμβριο) και για την Εσθονία (11,7% τον Ιανουάριο από 12% τον Δεκέμβριο). Συγκριτικά χαμηλά διατηρείται ο πληθωρισμός στη Γαλλία (3,3%), στην Πορτογαλία και στη Φινλανδία (3,4%) και στη Μάλτα (3,8%). Στη Γερμανία ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 5,1% από (5,7% τον Δεκέμβριο και 6% τον Νοέμβριο). Η Ιταλία σημειώνει αντίστοιχες επιδόσεις με την Ελλάδα καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,3% (από 4,2% τον Δεκέμβριο).

Εξετάζοντας τα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (28,6% σε σύγκριση με 25,9% τον Δεκέμβριο). Ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (3,6% σε σύγκριση με 3,2% τον Δεκέμβριο), υπηρεσίες (2,4%, σταθερή σε σχέση με τον Δεκέμβριο) και τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (2,3% σε σύγκριση με 2,9% τον Δεκέμβριο).