Με τη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο ίδιο κάδρο των ευθύνων τον υπουργό Αμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Τσίπρας, Καμμένος, Κοτζιάς ικανοποίησαν όσα ήθελαν τα Σκόπια

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η αποκάλυψη από τα Wikileaks επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τις προειδοποιήσεις του για την «επιζήμια συμφωνία» των Πρεσπών - «Δεν θα την κυρώσουμε», επαναλαμβάνει
Protagon Team

Η αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ήθελαν από το 2008 το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και τις επισημάνσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον επιζήμιο χαρακτήρα της συμφωνίας των Πρεσπών, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για μία ακόμη φορά ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να την κυρώσει.

«Η σημερινή αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους “Βόρεια Μακεδονία” και οι κάτοικοί τους “Μακεδόνες” που μιλούν τη δήθεν “Μακεδονική” γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες.

Ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου: Η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία», αναφέρει στη σύντομη ανακοίνωση του για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης.

Η αποκάλυψη των Wikileaks που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», αφορά εμπιστευτικό έγγραφο της αμερικανικής προσβείας στα Σκόπια το 2008.

Πιο συγκεκριμένα, σε τηλεγράφημα με τίτλο «Τι θέλουν οι Μακεδόνες για να λύσουν τη διαφορά της ονομασίας» και ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, η τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς περιγράφει κωδικοποιημένες τις επιδιώξεις των Σκοπιανών και μεταφέρει στους προϊσταμένους της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε με τους Νίκολα Γκρουέφσκι και Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο της γείτονος.

«Η πρεσβεία στα Σκόπια εκτιμά ότι σχετικά με το περιεχόμενο μιας συμφωνίας που ανοίγει τον δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ η μακεδονική κυβέρνηση θα δεχόταν τελικά τους ακόλουθους όρους: