390
Με τη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο ίδιο κάδρο των ευθύνων τον υπουργό Αμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ | INTIMEnews

Μητσοτάκης: Τσίπρας, Καμμένος, Κοτζιάς ικανοποίησαν όσα ήθελαν τα Σκόπια

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2018, 17:48
Με τη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο ίδιο κάδρο των ευθύνων τον υπουργό Αμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ
|INTIMEnews

Μητσοτάκης: Τσίπρας, Καμμένος, Κοτζιάς ικανοποίησαν όσα ήθελαν τα Σκόπια

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2018, 17:48

Η αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ήθελαν από το 2008 το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και τις επισημάνσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον επιζήμιο χαρακτήρα της συμφωνίας των Πρεσπών, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για μία ακόμη φορά ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να την κυρώσει.

«Η σημερινή αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους “Βόρεια Μακεδονία” και οι κάτοικοί τους “Μακεδόνες” που μιλούν τη δήθεν “Μακεδονική” γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες.

Ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου: Η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία», αναφέρει στη σύντομη ανακοίνωση του για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης.

Η αποκάλυψη των Wikileaks που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», αφορά εμπιστευτικό έγγραφο της αμερικανικής προσβείας στα Σκόπια το 2008.

Πιο συγκεκριμένα, σε τηλεγράφημα με τίτλο «Τι θέλουν οι Μακεδόνες για να λύσουν τη διαφορά της ονομασίας» και ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, η τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς περιγράφει κωδικοποιημένες τις επιδιώξεις των Σκοπιανών και μεταφέρει στους προϊσταμένους της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε με τους Νίκολα Γκρουέφσκι και Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο της γείτονος.

«Η πρεσβεία στα Σκόπια εκτιμά ότι σχετικά με το περιεχόμενο μιας συμφωνίας που ανοίγει τον δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ η μακεδονική κυβέρνηση θα δεχόταν τελικά τους ακόλουθους όρους:

  • Ονομα: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (σ.σ.: το αγγλικό κείμενο αναφέρει τη γειτονική χώρα ως «Northern» ή εναλλακτικά «North Macedonia»).
  • Πεδίο εφαρμογής: Σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και διμερώς από οποιαδήποτε χώρα δεν θέλει να χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία. Η Μακεδονία θα χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα όταν αναφέρεται στον εαυτό της, σε διαβατήρια, ετικέτες προϊόντων, μέσα ενημέρωσης κ.λπ.
  • Ταυτότητα: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα μπορούσαν να ονομάζονται “μακεδονική”, κάτι που θα έπρεπε να γίνει με σιωπηρούς χειρισμούς, ίσως ως ένα συμπληρωματικό παράρτημα στο UNSCR, ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που δεν θα χρειάζεται ελληνική έγκριση. Εν κατακλείδι, η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνέχιζαν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...