O Πρωθυπουργός στη συνέντευξη στη δημοσιογράφο του CNN Julia Chatterley το μεσημέρι της Τετάρτης | YouTube
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης στο CNN για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού: Προχωρά η πρότασή μας

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η πρόταση του Πρωθυπουργού. Αναλυτικά τι προβλέπει και πώς θα λειτουργεί το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, βάσει του προτεινόμενου Κανονισμού από την Κομισιόν
Protagon Team

Για την υλοποίηση της πρότασής του στην ΕΕ για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό μίλησε σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNN και την δημοσιογράφο Julia Chatterley, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα ανοίξουμε για το καλοκαίρι για τους τουρίστες να απολαύσουν το ελληνικό καλοκαίρι […] εξαρτόμαστε πολύ από τον τουρισμό. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε ασφαλή τα ταξίδια. Θα είμαστε ανοικτοί το καλοκαίρι», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του. «Περιμένουμε μία καλύτερη τουριστική σεζόν το καλοκαίρι  και έχουμε όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα για να έχουν όλοι μια καλή εμπειρία στη χώρα μας».

Η Ελλάδα, όμως, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, είναι έτοιμη να εφαρμόσει το πιστοποιητικό για τα ταξίδια και εκτός ΕΕ, όπως με το Ισραήλ για παράδειγμα που έχει εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και με δεδομένο ότι αρκετοί Ισραηλινοί επισκέπτονται τη χώρα μας.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Απρίλιο ως μήνα-ορόσημο, καθώς μέχρι τότε θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 60 με τουλάχιστον μία δόση.

Οσο περισσότεροι πολίτες εμβολιάζονται, τόσο πιο καλά θα διαχειριστούμε την πανδημία, παρατήρησε και στο σημείο αυτό προανήγγειλε ανακοινώσεις χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων μέσα στο επόμενο 48ωρο.

«Όλοι είμαστε κουρασμένοι από τα μέτρα έχουμε περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα τις τελευταίες 4-5 εβδομάδες, το νοσοκομεία είναι σε πίεση αλλά το χειριζόμαστε» συμπλήρωσε και εκτιμώντας ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας θα αρχίσει να επιπεδώνεται τις επόμενες ημέρες, σημείωσε ότι «πρέπει να φερθούμε έξυπνα με τη χαλάρωση των μέτρων».

« Διατηρούμε έναν από τους καλύτερους ρυθμούς εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός και ερωτηθείς για το εμβόλιο της AstraZeneca, απάντησε ότι συνεχίζουμε κανονικά το πρόγραμμα εμβολιασμών, ακολουθώντας τους κανονισμούς της ΕΜΑ.

Οσον αφορά εξάλλου την άκρως επιτυχημένη έκδοση του 30ετούς ομολόγου, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πριν δύο χρόνια ουδείς θα διανοείτο να μιλήσει για 30ετες ομόλογο.  «Η Ελλάδα επιστρέφει και αφήνουμε την κρίση πίσω», ήταν το μήνυμά του.

 Το tweet για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό

«Η Ευρώπη προχωρά με την πρότασή μας. Η εισαγωγή ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού δρομολογείται προς εφαρμογή», ανέφερε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός σε ανάρτησή του με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση του πιστοποιητικού από την Κομισιόν, κάνοντας retweet και τη σχετική ανάρτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας Φον Ντε Λάιεν.

Πρόκειται, τονίζει, για μία απόφαση η οποία θα διευκολύνει σημαντικά τη μετακίνηση των πολιτών και θα βοηθήσει στην ενίσχυση του τουρισμού και των οικονομιών που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.

Το σχέδιο για την θέσπιση του πιστοποιητικού παρουσίασε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με στόχο να έχει υιοθετηθεί πριν από το καλοκαίρι, ώστε να σωθεί η τουριστική περίοδος.

To Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα λειτουργεί  είτε ως απόδειξη εμβολιασμού κατά της COVID-19, είτε ότι κάτοχός του έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ PCR ή ότι ανάρρωσε από την COVID-19.

Θα είναι δωρεάν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή. Θα περιλαμβάνει έναν κωδικό QR για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αυθεντικότητας του πιστοποιητικού.

«Με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, ακολουθούμε έναν κοινό ευρωπαϊκό δρόμο για ασφαλές και συνεχές άνοιγμα της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας. Το κλειδί για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι η πιστοποίηση – όχι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Τα πιστοποιητικά δεν θα οδηγήσουν σε διακρίσεις», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς .

«Για τους πολίτες μας, πρόκειται για μια γρήγορη και ασφαλή επιστροφή στην ομαλότητα, γιατί για τις επιχειρήσεις μας το να μη χάσουν τη θερινή περίοδο είναι μια ζήτημα επιβίωσης», υπογράμμισε.

«Με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, ακολουθούμε έναν κοινό ευρωπαϊκό δρόμο για ασφαλές και συνεχές άνοιγμα της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας», το μήνυμα του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά / ec.europa.eu

Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη για να διασφαλίσει ότι όλα τα πιστοποιητικά μπορούν να επαληθευτούν σε ολόκληρη την ΕΕ και να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην τεχνική εφαρμογή των πιστοποιητικών. Τα κράτη μέλη παραμένουν υπεύθυνα να αποφασίσουν ποιοι περιορισμοί στη δημόσια υγεία μπορούν να αρθούν από τους ταξιδιώτες, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσουν την άρση με τον ίδιο τρόπο σε ταξιδιώτες που διαθέτουν ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, τόνισε με τη σειρά της ότι «το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό προσφέρει μια πανευρωπαϊκή λύση για να εξασφαλίσει ότι οι πολίτες της ΕΕ επωφελούνται από ένα εναρμονισμένο ψηφιακό εργαλείο για την υποστήριξη της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για την υποστήριξη της ανάκαμψης. Οι βασικοί μας στόχοι είναι να προσφέρουμε ένα εύχρηστο, χωρίς διακρίσεις και ασφαλές εργαλείο που σέβεται πλήρως την προστασία των δεδομένων. Και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για διεθνή σύγκλιση με άλλους εταίρους».

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς σημείωσε ότι «με το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, ακολουθούμε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους θα μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια και με ελάχιστους περιορισμούς αυτό το καλοκαίρι. Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία και δεν θα κάνει καμία διάκριση με κανέναν τρόπο. Μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ όχι μόνο θα μας βοηθήσει να αποκαταστήσουμε σταδιακά την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ αλλά και να αποφύγουμε τον κατακερματισμό. Είναι επίσης μια ευκαιρία να επηρεάσει τα παγκόσμια πρότυπα και να οδηγήσει με το παράδειγμα με βάση τις ευρωπαϊκές μας αξίες, όπως η προστασία δεδομένων».

Βασικά στοιχεία του Κανονισμού που προτείνει η Επιτροπή:

1. Προσβάσιμα και ασφαλή πιστοποιητικά για όλους τους πολίτες της ΕΕ:

· Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα καλύπτει τρεις τύπους πιστοποιητικών – πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ (τεστ NAAT / RT-PCR ή rapid test αντιγόνου) και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

· Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή μορφή ή σε χαρτί. Και οι δύο θα έχουν έναν κωδικό QR που περιέχει τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες καθώς και μια ψηφιακή υπογραφή για να βεβαιώνει ότι το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό.

· Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη και θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη λογισμικού που οι αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να επαληθεύσουν όλες τις υπογραφές πιστοποιητικών σε ολόκληρη την ΕΕ. Κανένα προσωπικό στοιχείο των κατόχων πιστοποιητικών δεν περνά από την πύλη ή διατηρείται από το κράτος μέλος επαλήθευσης.

· Τα πιστοποιητικά θα είναι διαθέσιμα δωρεάν και στην επίσημη γλώσσα ή γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.

2. Μη διάκριση:

· Όλοι οι πολίτες – εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι – πρέπει να επωφελούνται από ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ. Για να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία όχι μόνο ενός διαλειτουργικού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και πιστοποιητικών τεστ COVID-19 και πιστοποιητικών για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

· Το ίδιο δικαίωμα για τους ταξιδιώτες με το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό – όπου τα κράτη μέλη αποδέχονται την απόδειξη εμβολιασμού για να αρθούν περισμοί δημόσιας υγείας , όπως τεστ ή καραντίνα, θα πρέπει να αποδεχθούν, υπό τους ίδιους όρους, πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται βάσει του Συστήματος του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού. Αυτή η υποχρέωση θα περιορίζεται σε εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας σε επίπεδο ΕΕ, αλλά τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να αποδεχθούν και άλλα εμβόλια.

· Κοινοποίηση άλλων μέτρων – εάν ένα κράτος μέλος εξακολουθεί να απαιτεί από κατόχους ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού να τεθεί σε καραντίνα ή να υποβληθεί σε τεστ, πρέπει να ενημερώσει την Επιτροπή και όλα τα άλλα κράτη μέλη και να εξηγήσει τους λόγους αυτών των μέτρων.

3. Μόνο βασικές πληροφορίες και ασφαλή προσωπικά δεδομένα:

· Τα πιστοποιητικά θα περιλαμβάνουν ένα περιορισμένο σύνολο πληροφοριών όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, σχετικές πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο / τεστ / ανάκτηση και ένα μοναδικό αναγνωριστικό του πιστοποιητικού. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να ελεγχθούν μόνο για επιβεβαίωση και επαλήθευση της αυθεντικότητας και της εγκυρότητας των πιστοποιητικών.

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα είναι ανοιχτό για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία καθώς και την Ελβετία. Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό πρέπει να εκδίδεται σε πολίτες της ΕΕ και στα μέλη της οικογένειάς τους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Θα πρέπει επίσης να χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην ΕΕ και σε επισκέπτες που έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη.

Το σύστημα Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό είναι ένα προσωρινό μέτρο. Θα ανασταλεί όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώσει το τέλος της διεθνούς κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία από την COVID-19.

Για να είναι έτοιμη πριν από το καλοκαίρι, η πρόταση αυτή πρέπει να εγκριθεί γρήγορα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Παράλληλα, τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν το πλαίσιο εμπιστοσύνης και τα τεχνικά πρότυπα, που έχουν συμφωνηθεί στο δίκτυο eHealth, για να διασφαλίσουν την έγκαιρη εφαρμογή του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, τη διαλειτουργικότητά τους και την πλήρη συμμόρφωση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τεχνική εργασία και η πρόταση τους επόμενους μήνες.