Εκπονήσαμε ένα ξεκάθαρο, διεξοδικό, οργανωμένο σχέδιο για τον Πολιτισμό, τόνισε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού | Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επικαιρότητα

Μενδώνη: Πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης και στρατηγικός πόρος ο Πολιτισμός

Προτεραιότητα της κυβέρνησης, παράλληλα με τη θεραπεία των σοβαρών προβλημάτων που κληροδότησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ανάπτυξη δημοσίων ρεαλιστικών πολιτικών, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, τόνισε η υπουργός Πολιτισμού
Protagon Team

Ο πολιτισμός αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης, ένας στρατηγικός αναπτυξιακός πόρος, τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, την Παρασκευή, για τον Προϋπολογισμό.

Οπως επισήμανε η υπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «ο πρώτος Πρωθυπουργός που ενέταξε το υπουργείο Πολιτισμού στον κύκλο των παραγωγικών υπουργείων. Σε όλη την επικράτεια, εκτελούνται μικρότερης ή και μεγαλύτερης κλίμακας έργα, αξιοποιώντας, στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, εθνικούς και ενωσιακούς πόρους, ιδιωτικούς και δημόσιους. Στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προσπαθούμε με τις πολιτικές, τις δράσεις και τα έργα μας να συμβάλλουμε ολοένα και περισσότερο στη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Να πετύχουμε τον στόχο της αυτοχρηματοδότησης του Πολιτισμού, που είχαμε εξ αρχής θέσει. Κύριο μέλημα μας είναι να υλοποιούμε δράσεις ρεαλιστικές, αναπτυξιακές, φιλοεπενδυτικές, μεταρρυθμιστικές, ευέλικτες και κοινωνικά δίκαιες».

Η κυρία Μενδώνη επισήμανε ακόμη ότι «από τον Ιούλιο του 2019, εκπονήσαμε ένα ξεκάθαρο, διεξοδικό, οργανωμένο σχέδιο για τον Πολιτισμό. Προτεραιότητά μας –παράλληλα με τη θεραπεία των  σοβαρών προβλημάτων  που μας κληροδότησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- η  ανάπτυξη δημοσίων ρεαλιστικών πολιτικών, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα, στην οικονομική ανάπτυξη –τοπική, περιφερειακή και εθνική».

Παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό του ΥΠΠΟΑ για το 2022, η υπουργός σημείωσε τα εξής:

Η κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε, τέλος, στην υλοποίηση νέων μεγάλων έργων Πολιτισμού, το 2022, με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, όπως η λειτουργία του Ακροπόλ Ακρός, η αποκατάσταση του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι,  η αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με τον διεθνή διαγωνισμό ιδεών να ξεκινά στο αμέσως επόμενο διάστημα, τη  δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά με εξασφαλισμένους για όλα πόρους μέσω του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και ιδιωτικών χορηγιών, καθώς και στην ολοκλήρωση, εντός του 2022, σημαντικών έργων για τις τοπικές κοινωνίες, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, των Αιγών, της Μεσαράς στην Κρήτη, της Σαμοθράκης.