Οι αφρικανοί εργάτες γης διαδήλωσαν στην Πούλια με αφορμή τον θάνατο 16 συναδέλφων τους και με αιτία την εκμετάλλευση όλων τους | Unione Sindacale di Base (USB)
Επικαιρότητα

Οι Αφρικανοί στη Φότζια: Δεν είμαστε σκλάβοι! Είμαστε εργάτες!

Δύο διαδηλώσεις μεταναστών έγιναν στην Πούλια έπειτα από τα πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα που αποκάλυψαν τη δράση των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης των εργατών γης στον ιταλικό Νότο
Protagon Team

Δεν είμαστε σκλάβοι! Ούτε κρέας για το σφαγείο! Είμαστε εργάτες!

Ενα ανάστημα, συλλογικό, υψώθηκε στα χωράφια της Απουλίας την Τετάρτη 8 Αυγούστου, πάνω από τα 16 πτώματα των αφρικανών εργατών γης, πάνω από τις ιδεολογικοπολιτικές ακροβασίες του Ματέο Σαλβίνι και του Τζουζέπε Κόντε. Το εργατικό ανάστημα.

Ηταν η διαμαρτυρία των συναδέλφων των αδικοχαμένων μεταναστών για τις συνθήκες εκμετάλλευσης που βιώνουν και οι ίδιοι στη δούλεψη διαφόρων «νονών των χωραφιών» στον ιταλικό Νότο.

Χειραφέτηση
Στιγμιότυπο από την πορεία διαμαρτυρίας των μεταναστών στα ντοματοχώραφα της Απουλίας (REUTERS / Alessandro Bianchi)

Το ΑΝSA μετέδωσε ότι οργανώθηκε πορεία στα ντοματοχώραφα από το συνδικάτο USB και άλλη μία στο κέντρο της Φότζια. Ακολουθώντας –ανεπίγνωστα ίσως- την ιταλική παράδοση των εργατικών διαδηλώσεων, στις οποίες οι εργάτες συμμετέχουν με τις φόρμες και τα σύνεργα της δουλειάς τους, οι αφρικανοί διαδηλωτές φορούσαν τα κόκκινα καπελάκια που φορούν όταν μαζεύουν τις ντομάτες, για προστασία από τον ήλιο, και φώναζαν συνθήματα με μηνύματα που δύσκολα παρερμηνεύονται ή διαστρεβλώνονται: «Δεν είμαστε σκλάβοι», «Δεν είμαστε κρέας για το σφαγείο», «Είμαστε εργάτες!»

Τα στοιχεία που παρουσίασε το συνδικάτο CGIL δείχνουν ότι στα χωράφια ο εργάτης πληρώνεται με το «κομμάτι»: εν προκειμένω, στις συγκομιδές δηλαδή, κομμάτι σημαίνει κιβώτιο 370 κιλών στο οποίο αντιστοιχεί εργατική δύναμη μόλις τριών (3) ευρώ.

Συνολικά 430.000 εργάτες γης είναι εκτεθειμένοι σε εκμετάλλευση από κυκλώματα των χωραφιών, και από αυτούς μόνο ένα ποσοστό 39% έχει προσληφθεί νομίμως.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των ερευνών για τα τροχαία δυστυχήματα του Σαββατοκύριακου και της Δευτέρας, ακόμη και ο τρόπος που οι άτυχοι εργάτες γης στοιβάχτηκαν στα μικρά κλειστά φορτηγά και σκοτώθηκαν στην άσφαλτο φανερώνει την εκμετάλλευση που υφίστανται.