H Μελάνια Τραμπ καταθέτει στεφάνι. Είπε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ το μαρτυρικό ταξίδι των σκλάβων από την Αφρική στην Αμερική | REUTERS/Carlo Allegri
Επικαιρότητα

Γκάνα: Στεφάνι στο φρούριο των σκλάβων κατέθεσε η Μελάνια Τραμπ

Υποσχέθηκε, συγκινημένη, ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ το μέρος όπου κρατούνταν οι Αφρικανοί προτού διαβούν την «πόρτα χωρίς επιστροφή». Εννοείται ότι ο στυλιστικός κώδικας που ακολούθησε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ σχολιάζεται ποικιλοτρόπως
Protagon Team

Η Μελάνια Τραμπ, κατέθεσε στεφάνι την Τετάρτη σε ένα φρούριο σκλάβων, στην Γκάνα, δεσμευόμενη ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ το μέρος όπου κρατούνταν οι Αφρικανοί προτού επιβιβαστούν σε πλοία για να σταλούν και να πουληθούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Είναι πολύ συγκινητικό… Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτήν την απίστευτη εμπειρία και τις ιστορίες που άκουσα», είπε αφού είδε τα μπουντρούμια και διέσχισε την «πόρτα χωρίς επιστροφή», την έξοδο του φρουρίου στον ωκεανό, όπως έγραψε ο Guardian.

Το φρούριο Κέιπ Κοστ του 17ου αιώνα, που σήμερα είναι μνημείο, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης σκλάβων. Πολλοί ξένοι ηγέτες το έχουν επισκεφθεί, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Στο παλάτι του φύλαρχου της περιοχής, λίγο πριν από την περιήγησή της στον ιστορικό τόπο – για αυτό, άλλαξε τα ψηλοτάκουνα (REUTERS/Carlo Allegri)

Στην περιήγησή της, η Μελάνια Τραμπ περπάτησε στις διάφορες πτέρυγες, συνοδευόμενη από τη βασίλισσα Ντέχια, που κατάγεται από την περιοχή, και έθεσε πολλές ερωτήσεις στον ξεναγό.

Πέρασε από τα κανόνια και κατέβηκε στο μπουντρούμι όπου κρατούνταν, αλυσοδεμένοι, οι άνδρες.

«Είναι, πράγματι, πολύ συγκινητικό. Τα μπουντρούμια που είδα, είναι κάτι που πραγματικά πρέπει να δουν και να βιώσουν οι άνθρωποι και αυτό που συνέβη τόσα πολλά χρόνια πριν… είναι πραγματικά τραγωδία», σχολίασε.

Μίλησε με πολλά παιδάκια – πάντα χαμογελώντας. Δεξιά, η βασίλισσα Ντέχια (REUTERS/Carlo Allegri)

Προτού φτάσει στο φρούριο, η ίδια επισκέφθηκε το παλάτι του φύλαρχου της περιοχής και έλαβε τη βασιλική έγκριση να επισκεφθεί το Κέιπ Κοστ, αφού προσέφερε ποτά στους ηγέτες της φυλής Φάντε. Η τελετή αυτή έγινε στην αίθουσα «Ομπάμα» που μετονομάστηκε προς τιμήν του πρώην προέδρου και της οικογένειάς του, μετά την επίσκεψή τους στην περιοχή, το 2009.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει επισκεφθεί καμία χώρα της Αφρικής αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 2017.

Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι στην Γκάνα είναι η πρώτη στάση της Μελάνια Τραμπ στην πρώτη σόλο περιοδεία της ως Πρώτης Κυρίας. Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί επίσης το Μαλάουι, την Κένυα και την Αίγυπτο.

Η «πόρτα χωρίς επιστροφή» (REUTERS/Carlo Allegri)

Στο μεταξύ, μετά το κάζο που είχε πάθει όταν είχε επισκεφτεί τους πληγέντες του τυφώνα Χάρβεϊ με τις πανάκριβες ψηλοτάκουνες γόβες της, η σύζυγος του αμερικανού προέδρου φαίνεται πως έβαλε μυαλό! Ετσι, στην πρώτη της περιοδεία χωρίς τον Τραμπ στο πλάι της στην αφρικανική ήπειρο είναι, πια, διαβασμένη, επικοινωνιακά.

Ο ξεναγός της εξηγεί το τι συνέβαινε στο φρούριο των σκλάβων (REUTERS/Carlo Allegri)

Χωρίς πανάκριβο διαμαντένιο δακτυλίδι και ψηλοτάκουνα επισκέφθηκε την Τρίτη ένα νοσοκομείο στην Γκάνα -τον πρώτο σταθμό τής περιοδείας της στη μαύρη ήπειρο- αγκαλιάζοντας μικρά παιδιά που νοσηλεύονται από υποσιτισμό. Η Μελάνια μοίρασε και αρκουδάκια. Και πήρε αγκαλιά πολλά παιδάκια. Το φόρεμά της, δημιουργία του οίκου Celine, κοστίζει μόνο… δύο χιλιάδες δολάρια!
Αντίστοιχα, την Τετάρτη, οι ειδήμονες σχολίασαν το σαφάρι στυλ που επέλεξε στο ντύσιμό της και, εννοείται, τα παπούτσια της, τα οποία φαίνονται ότι έχουν δημιουργηθεί από δέρμα φιδιού.

Χωρίς τακούνια, αλλά με δέρμα φιδιού (REUTERS/Carlo Allegri)

Δεν ήταν και λίγες οι φαρμακερές γλώσσες, στα σόσιαλ μίντια, οι οποίες σχολίασαν αρνητικά αυτή την επιλογή. Φυσικά, υπήρχαν και πολλοί άλλοι χρήστες που υπερασπίστηκαν τη Μελάνια Τραμπ, εστιάζοντας, κυρίως, όχι στα όσα φορά κατά την επίσκεψή της, αλλά στο ότι έχει επιστρέψει το χαμόγελο στο πρόσωπό της.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με τη συμβίωσή της με τον Ντόναλντ Τραμπ…