Ο Σι Τζινπίνγκ υπογράφοντας συμφωνίες: είπε-ξείπε τα επανασταστικά του περί «χαώδους καπιταλισμού» και έπειτα έσπευσε να ενισχύσει επειγόντως τον ιδιωτικό τομέα | Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Και, ξαφνικά, δεξιά στροφή του Σι με στήριξη στον ιδιωτικό τομέα

Ο κινέζος πρόεδρος μάζεψε τις μεταμαοϊκές κορόνες του περί «χαοτικής ανάπτυξης του καπιταλισμού» και έστρεψε και πάλι την προσοχή του στην ανάπτυξη της οικονομίας με έμφαση στις μη κρατικές επιχειρήσεις
Protagon Team

Στο μέλλον, αν τυχόν υπάρξουν ιστορικοί-απολογητές των πολιτικών που κατά διαστήματα έχει εμπνευστεί και έχει εφαρμόσει ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, θα γράψουν για την αντιδραστική φύση του κορονοϊού, η οποία είναι ικανή να αναστείλει την έφοδο του σοσιαλισμού στους ουρανούς. Στον κορονοϊό θα ρίξουν το φταίξιμο οι καθηγητές, όχι στη φαεινή ιδέα του «μηδενικού κρούσματος» που ταλαιπώρησε και την κοινωνία και την οικονομία της Κίνας τον τελευταίο χρόνο.

Από την αναστολή και τη βραδυπορία της βιομηχανικής δραστηριότητας είδε και απόειδε ο κινέζος πρόεδρος, έτσι απέσυρε από την κυκλοφορία το φλάμπουρο του «λαϊκού πολέμου κατά του κορονοϊού» και, συγχρόνως, αποφάσισε τη μεγάλη στροφή. Την έκανε μόλις επέστρεψε από το Ριάντ, όπου έκλεισε ενδιαφέροντα και όλως προσοδοφόρα deals με τους Σαουδάραβες – εξοπλιστικά, κυρίως, αλλά με πολιτική «ουρά», κατά τα πρότυπα των αναλόγων αμερικανικών deals.

Στην ομιλία του στην Κεντρική Οικονομική Διάσκεψη του κομμουνιστικού κράτους, η οποία κάθε Δεκέμβριο περιγράφει τις κατευθυντήριες γραμμές για το επόμενο έτος, ανακοίνωσε άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα. Είπαμε, για την καινούργια δεξιά στροφή, η οποία κατήργησε το πολυκαιρισμένο σύνθημα του Σι «Να βάλουμε τέλος στη χαοτική ανάπτυξη του καπιταλισμού», θα γραφεί ότι φταίει ο ιός και η αρρώστια, ενώ ο πρόεδρος παραμένει επαναστάτης υπεράνω υποψίας.

«Το κλειδί είναι να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, μερικές πρωτόγνωρες, όμως η Κίνα επιτύγχανε πάντα την υπέρβαση κάθε αναποδιάς εδώ και 5.000 χρόνια» είπε ο Σι προτού ξεφουρνίσει το σιροπιαστό γλυκό: «Η Κίνα θα ενθαρρύνει και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα». Διότι στα χώματα της αγοράς φύεται και καρποφορεί το λεφτόδεντρο, και αυτή η λεπτομέρεια δεν διαφεύγει της αντίληψης του Σι. Ευελπιστεί, λοιπόν, στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης που σχεδόν μηδενίστηκε με την πολιτική του «μηδενικού κρούσματος».

Τα νέα είναι καλά – και για τις ΗΠΑ.