Ο Σέρτζιο Ματαρέλα και ο Τζουζέπε Κόντε στο προεδρικό μέγαρο | REUTERS
Επικαιρότητα

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κόντε

Το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αφήσουν εκτός τον Ματέο Σαλβίνι
Protagon Team

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα συναντήθηκε την Πέμπτη με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού νέας ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού του Κινήματος των 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τόσο το λαϊκιστκό Κίνημα των 5 Αστέρων, όσο και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα διαβεβαίωσαν τον ιταλό πρόεδρο ότι θα βάλουν στην άκρη την πολιτική τους αντιπαλότητα και θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν την νέα ιταλική κυβέρνηση.

Επικεφαλής του κινήματος είναι ο Λουίτζι ντι Μάιο, που ήταν αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης μαζί με τον Ματέο Σαλβίνι, και του Δημοκρατικού Κόμματος, ο σοσιαλδημοκράτης Νικόλα Τζινγκαρέτι, αδελφός του γνωστού ηθοποιού Λούκα, που υποδύεται τον «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο» στη δημοφιλέστατη σειρά.

Σύμφωνα με το ιταλικό κοινοβουλευτικό σύστημα, ο Κόντε θα πρέπει εντός των προσεχών ημερών να υποβάλει στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας τον κατάλογο με τα ονόματα των υπουργών και να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου.

Ο Τζουζέπε Κόντε καταφθάνει στο προεδρικό μέγαρο

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κόντε είπε πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εργαστεί αμέσως για να ετοιμάσει τον προϋπολογισμό και να αποτρέψει μια αύξηση των φόρων επί των πωλήσεων.

«Τις ερχόμενες ημέρες θα επιστρέψω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα υποβάλω τις προτάσεις μου για τους υπουργούς», είπε.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός περιέγραψε σε αδρές γραμμές το πρόγραμμά του, το οποίο χαρακτήρισε σχέδιο ενός «νέου ανθρωπισμού» με σκοπό η Ιταλία να γίνει «μια χώρα πιο δίκαιη, πιο ανταγωνιστική, που να περιλαμβάνει όλους».

Ο Κόντε είπε επίσης ότι θέλει να μετατρέψει την παρούσα περίοδο της οικονομικής κρίσης σε «ευκαιρία ανάκαμψης» για να ξαναδώσει στην Ιταλία «τη θέση που της αξίζει» και «έναν ρόλο σε πρώτο πλάνο στην Ευρώπη» στο πλαίσιο «του σεβασμού της πολυμέρειας».

Κατ΄αρχάς θα «αφοσιωθεί στην επεξεργασία ενός προγράμματος με τις πολιτικές δυνάμεις που δέχθηκαν να υποστηρίξουν αυτό το νέο σχέδιο». Θα συναντήσει τους αρχηγούς τους τις επόμενες ώρες και εκτιμά ότι θα υποβάλει στον πρόεδρο τον κατάλογο των υπουργών «τις ερχόμενες ημέρες».

«Είμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση για τη χώρα και πρέπει να εξέλθουμε το ταχύτερο από την περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε από την κυβερνητική κρίση», είπε, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο στο Κυρηνάλιο.

Ο Κόντε αναφέρθηκε επίσης σε μια ευαίσθητη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία «κυρίως στην Ευρώπη όπου η ανάπτυξη επιβραδύνεται λόγω των εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα».

Τέλος, είπε ότι θέλει να δώσει ώθηση στον Νότο, να προσελκύσει τους νέους και η χώρα να είναι «στην εμπροσθοφυλακή των τεχνολογιών και της υπεράσπισης του περιβάλλοντος».

Η συμφωνία των δύο κομμάτων βάζει τέλος σε τρεις εβδομάδες αβεβαιότητας στην ιταλική πολιτική σκηνή, μετά τον τορπιλισμό της κυβέρνησης συνασπισμού από τον επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος επιχείρησε με τον τρόπο αυτόν να προκαλέσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο Νικόλα Τζινγκαρέτι, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος
Ο Λουίτζι ντι Μάιο, αρχηγός του Κινήματος των 5 Αστέρων