Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συνέντευξη στην Ελλη Στάη | Open TV
Επικαιρότητα

Η εξομολόγηση Βαρουφάκη (στη Δανάη) για τον Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος

Σε ένα βίντεο από κινητό που έδωσε ο ίδιος στη δημοσιότητα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών το βράδυ της 5ης Ιουλίου 2015 μιλά για τον διάλογο που είχε με τον Πρωθυπουργό λίγες ώρες νωρίτερα και την παραίτηση που ανακοίνωσε την επόμενη ημέρα
Protagon Team

Πολλά βράδια κατά το δραματικό πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης βιντεοσκοπούσε τον εαυτό του να μιλά για τα γεγονότα της ημέρας που πέρασε, γράφει και στο βιβλίο του.

Ενα τέτοιο ντοκουμέντο -με ιστορική αξία μάλιστα γιατί είναι από την βραδιά του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015- δημοσιοποίησε τη Πέμπτη στη συνέντευξη που έδωσε στην Ελλη Στάη στο Open.

Είναι πλέον ξημερώματα Δευτέρας, στις 03:50 το πρωί. Στο μονταρισμένο βίντεο από κινητό φαίνεται να εξηγεί στη σύζυγό του Δανάη όσα είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα λίγα λεπτά νωρίτερα, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου. Την επόμενη ημέρα ο Βαρουφάκης ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Ο πρώην υπουργός θέλησε με αυτόν τον τρόπο να δείξει πως από την πρώτη βραδιά του δημοψηφίσματος είχε εντελώς διαφορετική άποψη από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο μονόλογος απευθύνεται κυρίως στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στη σύζυγό του Δανάη, στην οποία απευθύνει το σχόλιο με το οποίο κλείνει ο μονόλογος: «Γιατί αυτός ο αγώνας μόλις τώρα ξεκινάει Δανάη, μόλις τώρα ξεκινάει!».

Να τι λέει ο πρώην υπουργός:

«5 Ιουλίου, 61,5% ΟΧΙ, Απίστευτο! Του είπα ότι αυτό το 61,5 είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να αξιοποιήσεις. Είναι τεράστιο κεφάλαιο, να το διαχειριστείς με το μεγαλύτερο σεβασμό από αυτό που έδειξες στο λαό αυτόν εδώ έξω.

» Το μεγάλο έγκλημα -και αυτό δε θα στο συγχωρήσω ποτέ και ξέρεις ότι στο λέω με αγάπη και το εννοώ κιόλας- είναι ότι έδωσες τα πρωτογενή. Ερήμην του υπουργού Οικονομικών και δώσατε τα πρωτογενή πλεονάσματα, το οποίο αμέσως δίνει το χρέος και μετά άμα σου πάρουν, εσένα του πρωθυπουργού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τη λιτότητα και τα πρωτογενή και το χρέος, γιατί να σου δώσουν ο,τιδήποτε άλλο;

» Όταν δίνεις στον εχθρό την αίσθηση ότι μπορεί να επιλέξει ποιους συνεργάτες σου θα κάψει και ποιους θα αφήσει, σε έχει ακυρώσει κι εσένα.

» Μου λέει: αυτό που σκέφτομαι είναι να κάνω μια αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος για να μη στοχοποιούν εσένα και να πάρεις εσύ το  Οικονομίας και να πάρει ο Ευκλείδης το Οικονομικών. Του λέω όχι και να σου πω Αλέξη μου γιατί όχι. Εμένα με γνώρισες επειδή έχω κάνει όλη αυτή τη δουλειά για το χρέος.

» Ζω, αναπνέω, σκέφτομαι, και ονειρεύομαι τη μείωση του χρέους. Έχω όλα αυτά τα σχέδια για τη μείωση του χρέους. Το μόνο που με νοιάζει είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, η λιτότητα, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του χρέους και την αναδιανομή του εισοδήματος. Τίποτα άλλο δε με ενδιαφέρει.

» Να πάρω το Οικονομίας για να έχω ένα υπουργείο, για να είμαι κι εγώ υπουργός; Εγώ του λέω, ρε Αλέξη, θυμάσαι γιατί  ήρθα εδώ; Γιατί μου ζήτησες να σε βοηθήσω, σε αυτά τα ζητήματα. Και βουλευτής έγινα, όχι γιατί ήθελα να είμαι βουλευτής, αλλά γιατί δεν ήθελα να είμαι δοτός υπουργός.

» Εγώ δε μπορώ να κάνω τίποτα παραπάνω από το να διαφυλάξω την αξιοπρέπειά μου και αύριο θα φύγω βοηθώντας παράλληλα αυτόν που θα με αντικαταστήσει.  Που είναι και ο πιο κοντινός μου εκεί μέσα, ο Ευκλείδης.

» Αυτή είναι η δικιά μου ευθύνη και ξέρεις κάτι; We live to fight another day (Ζούμε για να παλέψουμε μια άλλη μέρα)

» Γιατί αυτός ο αγώνας μόλις τώρα ξεκινάει, Δανάη, μόλις τώρα ξεκινάει!»