Η διασκέδαση δεν απαγορεύεται, αλλά πάντα με σεβασμό προς τους άλλους και ειδικά σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Εβηξες; Σπίτι σου για 14 μέρες – Μόνο τα βαριά περιστατικά στα νοσοκομεία

Ολοι όσοι έχουν ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, δηλαδή φτέρνισμα, ελαφρύ βήχα και χαμηλό πυρετό, δεν θα εξετάζονται πλέον για κορονοϊό. Αυτό που θα πρέπει να κάνουν όμως, είναι να παραμείνουν απομονωμένοι στο σπίτι
Γιάννης Δεβετζόγλου

Φάση δεύτερη. Ατυπη ή προληπτική καραντίνα. Δηλαδή μαζική κατ’ οίκον «εθελούσια» απομόνωση. Αυτό εφαρμόζεται ως δραστικό μέτρο από την Παρασκευή, εφόσον συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα της πανδημίας του κορονοϊού. Το πρώτο μήνυμα είχε έρθει την Τετάρτη από τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, απεστάλη σχεδόν σε όλα τα κινητά και ανέφερε ότι «μείνετε στο σπίτι με το παραμικρό σύμπτωμα».

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, «η πολιτεία και κυρίως οι ειδικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ιεράρχηση του εργαστηριακού ελέγχου με βάση και τα πρότυπα που ορίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων».

Με βάση τα κριτήρια αυτά θα ελέγχονται πλέον εργαστηριακά μόνο τα σοβαρά περιστατικά με βαριά συμπτώματα. Κάτι που σημαίνει ότι σταματούν οι εξετάσεις για τον κορονοϊό σε ευρεία κλίμακα και σε όποιον θεωρείται ύποπτο κρούσμα όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

«Σε αυτά τα κριτήρια αναφέρεται ότι οι πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για έλεγχο. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να κολλήσουν οι ίδιοι αν έχουν κάποια άλλη ίωση» εξήγησε ο καθηγητής και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Γεγονός που σημαίνει πως δεν υπάρχει και νόημα όσοι έχουν ήπια συμπτώματα να πηγαίνουν για εργαστηριακό έλεγχο στα νοσοκομεία. Αλλωστε αν τα συμπτώματα είναι ήπια, καμία σημασία δεν έχει αν κανείς έχει νοσήσει από κορονοϊό ή για παράδειγμα από γρίπη, αφού δεν κινδυνεύει. Αρκεί βέβαια να παραμείνει στο σπίτι του.

Τηλεφωνική διαλογή

Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) στην παρούσα φάση, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να καλέσει  άμεσα τον γιατρό του ή γιατρό τον ΕΟΔΥ στο 1135, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να λάβει οδηγίες. Η τηλεφωνική «διαλογή» θα γίνεται ανάλογα με τα συμπτώματα.

Η κατ’ οίκον απομόνωση είτε για προληπτικούς λόγους, δηλαδή ακόμη και όταν είμαστε απόλυτα υγιείς, είτε ως οδηγία για όλους όσους εκδηλώσουν ελαφριά συμπτώματα, είναι σημαντικά μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού. Ο χρόνος παραμονής στο σπίτι προτείνεται να είναι 14 ημέρες.

Μέχρι την Πέμπτη, επίσημα σε κατ’ οίκον απομόνωση έμπαιναν άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο, υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κοροναϊό, όπως είναι μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας κ.ά.

Τι θα κάνουν στο σπίτι όσοι έχουν ελαφριά συμπτώματα; Ακολουθούν οι οδηγίες που δίνει ο Ελληνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Εξετάσεις στα ιδιωτικά

Εάν κάποιος με ήπια συμπτώματα θέλει να κάνει εξετάσεις για να επιβεβαιώσει ότι έχει κορονοϊό, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι εξετάσεις σε ιδιωτικό κέντρο. Προς το παρόν μόνο μία ιδιωτική κλινική στην Αθήνα κάνει εξετάσεις και οι τιμές κυμαίνονται από 110 ευρώ που είναι το τεστ αν πάει το βιολογικό δείγμα ο ίδιος στην κλινική και φτάνουν στα 300 ευρώ εάν διακομισθεί ως περιστατικό, οπότε θα τον ελέγξει γιατρός του ιδιωτικού νοσοκομείου σε ειδικό χώρο διαλογής και θα του πάρει δείγμα.

Ο χρόνος που απαιτείται για τα αποτελέσματα είναι περίπου οκτώ ώρες. Από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Protagon», αναμένεται να ξεκινήσει το τεστ και σε ακόμη ένα όμιλο ιδιωτικών ιατρικών κέντρων, αλλά και σε αλυσίδα ιδιωτικών εργαστηριακών κέντρων. «Ολα τα αποτελέσματα από τα ιδιωτικά αποστέλλονται υποχρεωτικά στον ΕΟΔΥ και αθροίζονται στον συνολικό αριθμό των περιστατικών», εξηγεί ο κ. Τσιόδρας.

Οδηγίες

Παρακολουθούν την υγεία τους, θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα, από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης, δηλαδή και τις 14 ημέρες, θα πρέπει να εφαρμόζονται:

Καραντίνα

Καραντίνα είναι μία κυβερνητική απόφαση που αφορά μαζικά όλους τους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα είτε όχι και θα πρέπει να παραμείνουν κλεισμένοι στο σπίτι, αυτό δηλαδή που έγινε σε αρκετές πόλεις της Κϊνας πρόσφατα. Ενα σενάριο καθόλου ευχάριστο, που η κυβέρνηση προσπαθεί με σοβαρά προληπτικά μέτρα να αποφύγει.