Το ερευνητικό σκάφος πέρασε πάνω από ένα χρόνο μελετώντας το περιβάλλον γύρω από τον Βόρειο Πόλο | Instagram.com/mosaic_expedition/
Επικαιρότητα

Ανησυχητικά ευρήματα από τη μεγαλύτερη επιστημονική αποστολή στην Αρκτική

Ενας και πλέον χρόνος γύρω από το Βόρειο Πόλο και πλήθος δεδομένων έδειξαν στους ειδικούς ότι η κατάσταση είναι δραματική και ότι σε λίγα χρόνια η παγοκάλυψη μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς
Protagon Team

Ερευνητές από την μεγαλύτερη παγκοσμίως αποστολή στον Βόρειο Πόλο επέστρεψαν τη Δευτέρα στη Γερμανία φέροντας μαζί τους συγκλονιστικές αποδείξεις για τον Αρκτικό Ωκεανό που καταστρέφεται με ταχείς ρυθμούς.

Τo γερμανικό ερευνητικό πλοίο Polarstern («Πολικός Αστέρας») του Ινστιτούτου Alfred Wegener έφτασε στο λιμάνι Μπρεμερχάβεν έπειτα από 389 ημέρες παραμονής στην Αρκτική.

Η ομάδα, αποτελούμενη από πολλές εκατοντάδες επιστήμονες από 20 χώρες, διαπίστωσε από κοντά τις δραματικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον πάγο της Αρκτικής, η οποία θεωρείται «το επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής», σύμφωνα με τον αρχηγό της αποστολής Μάρκους Ρεξ.

Σε μια αναφορά στην ποσότητα των πάγων που έχουν λιώσει, ο Ρεξ είπε ότι η αποστολή μπόρεσε να περάσει μέσα από μεγάλα τμήματα χωρίς πάγο «που σε κάποιες περιπτώσεις εκτείνονταν όσο ο ορίζοντας». Στον ίδιο τον Βόρειο Πόλο «βρήκαμε έντονα διαβρωμένο, λιωμένο, λεπτό και σπασμένο πάγο», τόνισε σχετικά.

Αν συνεχιστεί αυτή η τάση στον Βόρειο Πόλο, τότε μέσα σε μερικές δεκαετίες θα έχουμε μια Αρκτική χωρίς πάγους τα καλοκαίρια, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Οι παρατηρήσεις των ερευνητών υποστηρίζονται από αμερικανικές δορυφορικές εικόνες που δείχνουν ότι το 2020 οι πάγοι στην θάλασσα της Αρκτικής έφτασαν στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο ρεκόρ για καλοκαίρι, μετά το 2012.

Η αποστολή του Polarstern, που ονομάστηκε MOSAIC, πέρασε πάνω από έναν χρόνο συλλέγοντας δεδομένα από την ατμόσφαιρα, τον ωκεανό, τον πάγο και τα οικοσυστήματα για να βοηθήσει στην αξιολόγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή και στον κόσμο. Για να πραγματοποιηθεί η έρευνα, χρειάστηκε να τοποθετηθούν τέσσερα παρατηρητήρια πάνω στους πάγους και σε μια ακτίνα έως και 40 χιλιομέτρων γύρω από το πλοίο.

Οι ερευνητές συνέλεξαν ακόμη δείγματα νερού κάτω από την επιφάνεια του πάγου κατά τη διάρκεια της πολικής νύχτας για να μελετήσουν το φυτοπλαγκτόν και τα βακτήρια και να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί το θαλάσσιο οικοσύστημα κάτω από ακραίες συνθήκες.

Η εκστρατεία, που κόστισε 140 εκατομμύρια ευρώ, φέρνει μαζί της 150 TB δεδομένων (δηλαδή περίπου όσο 30.000 DVD) και περισσότερα από 1.000 δείγματα πάγου.

Η ανάλυση των δεδομένων θα διαρκέσει έως και δύο χρόνια και θα έχει στόχο την ανάπτυξη μοντέλων που θα βοηθήσουν να προβλεφθεί ποιά μορφή θα έχουν οι καύσωνες, οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες σε 20, 50 ή και 100 χρόνια από σήμερα.

https://www.instagram.com/p/CF1_5dJlDQD/

Από τότε που αναχώρησε το πλοίο από το Τρόμσο της Νορβηγίας, στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, το πλήρωμά του έζησε την εμπειρία ολόκληρων μηνών στο απόλυτο σκοτάδι, θερμοκρασίες μέχρι και -40 βαθμών Κελσίου ενώ είδε περίπου 20 πολικές αρκούδες.

Η αποστολή σχεδόν ανατράπηκε από την πανδημία του κορονοϊού την άνοιξη, ενώ το πλήρωμα αποκλείστηκε στον Βόρειο Πόλο για δύο μήνες.

Μια πολυεθνική ομάδα επιστημόνων επρόκειτο να μεταβεί στο πλοίο στο πλαίσιο  προγραμματισμένης αλλαγής σκυτάλης για να ξεκουραστούν εκείνοι που είχαν ήδη περάσει αρκετούς μήνες στους πάγους, αλλά το σχέδιο χρειάστηκε να επανεξεταστεί όταν ακυρώθηκαν οι πτήσεις σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας.