Επικαιρότητα

Επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα «βλέπει» η Société Générale

Η Ελλάδα βρίσκεται ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα σύμφωνα με τους οίκους S&P και DBRS, αλλά υπάρχουν ελπίδες για αναβάθμιση μέσα στο 2023
Protagon Team

Η Ελλάδα ένα μόλις βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα; Αυτό τουλάχιστον εκτιμά η γαλλική τράπεζα Société Générale, καθώς η βαθμολογία της χώρας μας έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά από το 2016 και συνέχισε να ευνοείται από τους οίκους αξιολόγησης το 2022 παρά τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Fitch Ratings αναθεώρησε την προοπτική της Ελλάδας σε θετική από σταθερή τον Ιανουάριο, ενώ ο οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε τη βαθμολογία της χώρας μας σε ΒΒ+ από ΒΒ με σταθερή προοπτική τον Απρίλιο.

Αυτό έφερε την Ελλάδα μόλις μια βαθμίδα μακριά από τη χαμηλότερη βαθμολογία επένδυσης (IG), παρατήρησε η Société Générale.

«Ενώ υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα, οι οικονομικές προοπτικές λόγω της ενεργειακής κρίσης και ο ρυθμός των αναβαθμίσεων έχει επιβραδυνθεί, πιστεύουμε ακόμα η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα (ΙG) το 2023», επεσήμανε η Société Générale.

Αναφορά γίνεται και στην εκτίμηση της S&P ότι ενδέχεται να αναβαθμίσει τη χώρα στις 21 Απριλίου, ακόμα και πριν τις εθνικές εκλογές.

Οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων απο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάντως έχουν ήδη επιπτώσεις στο -πιο ακριβό πια-  δανεισμό της Ελλάδας, σημειώνεται σε δημοσίευμα  του δικτύου Γερμανών Συντακτών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Κρατικού Χρέους άντλησε στις 4 Ιανουαρίο  1,5 δισ. ευρώ με τριμηνιαία ομόλογα από τη χρηματαγορά, με την απόδοση να αγγίζει το 2,18%, ενώ πριν από ένα έτος το επιτόκιο ήταν αρνητικό στο -0,4% για ίδιας διάρκειας ομόλογα.

Ο οίκος Standard & Poor’s (S&P) βαθμολογεί τη χώρα με BB+. Οι οίκοι Fitch και DBRS με BB, η Moody’s με Ba3. Συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα για τους οίκους S&P και DBRS, για τον Fitch δύο βαθμίδες και για τη Moody’s τρεις. Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά χρεόγραφα θεωρούνται «κερδοσκοπική επένδυση», καταλήγει το δημοσίευμα.