Επικαιρότητα

Εκταμιεύθηκαν τα πρώτα €2 δισ. από το Πρόγραμμα SURE – πού θα διοχετευθούν

Επτά μήνες μετά την απόφαση του Eurogroup να δημιουργηθεί ένα “δίχτυ προστασίας” των εργαζομένων μέσω του Προγράμματος SURE, και έξι μήνες μετά τη θέσπισή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ελλάδα λαμβάνει την πρώτη εκταμίευση πόρων από το Πρόγραμμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
Protagon Team

Πρόσβαση στους πόρους του Προγράμματος SURE, συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, απέκτησε από την Τρίτη η Ελλάδα -σε μία κρίσιμη φάση της πανδημίας.

«Εχω καλά νέα για την Ελλάδα. [Από την Τρίτη] η χώρα θα έχει πρόσβαση σε 2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό SURE. Συνολικά θα έχει πρόσβαση σε 2,7 δισ. ευρώ. Είναι πολλά χρήματα για καλό σκοπό. Στόχος είναι να πει στις υγιείς εταιρείες να κρατήσουν το εργατικό δυναμικό στην εταιρεία, να μην τους απολύσουν και θα επιχορηγήσουμε μέρος του μισθού εάν δεν έχουν αρκετή δουλειά», ανακοίνωσε σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ, η  πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πρόκειται για την πρώτη και κύρια δόση επί συνόλου περίπου 2,7 δισ. ευρώ που θα χορηγηθούν στη χώρα μας ως δάνειο από το SURE, με εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό κόστος δανεισμού.

Σε δήλωσή του για την πρώτη εκταμίευση προς τη χώρα μας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, διευκρίνισε ότι με τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.

Τα μέτρα αυτά, συμπλήρωσε ο υπουργός, περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.

Ο υπουργός Οικονομικών έκλεισε τη δήλωσή του με τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να αξιοποιεί με μεθοδικότητα, οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη τους εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να περιορίσει, όσο γίνεται περισσότερο, τις επιπτώσεις της παρούσας δοκιμασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να θέσει τις βάσεις για γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη».