Με εντολή του Νίκου Δένδια, το υπουργείο Εξωτερικών, προχωρά σε μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών | ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / IntimeNews
Επικαιρότητα

Διπλωματικό μπαράζ: Διάβημα σε Τουρκία, επιστολή σε Πομπέο, επίκληση αμυντικής συνδρομής ΕΕ

Τις προκλήσεις της Τουρκίας, με τελευταία τον παράνομο χάρτη για την έρευνα και διάσωση, καταγγέλλει το ΥΠΕΞ σε ΕΕ, ΟΗΕ, ΗΠΑ, τους διεθνείς οργανισμούς πολιτικής αεροπορίας και ναυτιλίας, αλλά και τη Frontex
Protagon Team

Σε διπλωματική αντεπίθεση για την καταγγελία των πρωτοφανών και κλιμακούμενων παραβατικών ενεργειών της Τουρκίας, με τελευταία τον χάρτη για την επέκταση της τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, περνά η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με εντολή του Νίκου Δένδια, το υπουργείο Εξωτερικών, προχωρά σε μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών, ζητώντας την παρέμβαση ΟΗΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και την ενεργοποίηση της ρήτρας αλληλεγγύης της ΕΕ, που σημαίνει αμυντική συνδρομή εάν η χώρα μας δεχθεί επίθεση, ενώ βάζει στο παιχνίδι και τη Frontex, προκειμένου να αναγκάσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα του παράνομου τουρκικού χάρτη.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες:

Στην Αλβανία αύριο ο Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, στην Αλβανία, όπου θα συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων, στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει διαδοχικά δεκτός από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα και τον Πρόεδρο της χώρας, Ιλίρ Μέτα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα έχει επίσης συνομιλίες με τους προέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος «Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», Λουλζίμ Μπάσα και Βαγγέλη Ντούλε, αντίστοιχα, καθώς και με έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.