541
Με εντολή του Νίκου Δένδια, το υπουργείο Εξωτερικών, προχωρά σε μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών | ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / IntimeNews

Διπλωματικό μπαράζ: Διάβημα σε Τουρκία, επιστολή σε Πομπέο, επίκληση αμυντικής συνδρομής ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 21:33
Με εντολή του Νίκου Δένδια, το υπουργείο Εξωτερικών, προχωρά σε μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών
|ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / IntimeNews

Διπλωματικό μπαράζ: Διάβημα σε Τουρκία, επιστολή σε Πομπέο, επίκληση αμυντικής συνδρομής ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 21:33

Σε διπλωματική αντεπίθεση για την καταγγελία των πρωτοφανών και κλιμακούμενων παραβατικών ενεργειών της Τουρκίας, με τελευταία τον χάρτη για την επέκταση της τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, περνά η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με εντολή του Νίκου Δένδια, το υπουργείο Εξωτερικών, προχωρά σε μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών, ζητώντας την παρέμβαση ΟΗΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και την ενεργοποίηση της ρήτρας αλληλεγγύης της ΕΕ, που σημαίνει αμυντική συνδρομή εάν η χώρα μας δεχθεί επίθεση, ενώ βάζει στο παιχνίδι και τη Frontex, προκειμένου να αναγκάσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα του παράνομου τουρκικού χάρτη.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες:

  • Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ  Γκουτιέρες στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
  • Επιστολή προς τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.
  • Επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζόζεπ Μπορέλ, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).
  • Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 42.7 της Συνθήκης για την ΕΕ ορίζει ότι «σε περίπτωση κατά την οποία κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
  • Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, και συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
  • Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.
  • Πραγματοποίηση από την Πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.
  • Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της ελληνικής δικαιοδοσίας.
  • Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Στην Αλβανία αύριο ο Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, στην Αλβανία, όπου θα συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων, στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει διαδοχικά δεκτός από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα και τον Πρόεδρο της χώρας, Ιλίρ Μέτα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα έχει επίσης συνομιλίες με τους προέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος «Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», Λουλζίμ Μπάσα και Βαγγέλη Ντούλε, αντίστοιχα, καθώς και με έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.