Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου | George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση Opinion: Στο 17,5% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Ψήφο εμπιστοσύνης στους χειρισμούς για τα μείζονα ζητήματα, πλην του Μεταναστευτικού, και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη δίνει η κοινή γνώμη
Protagon Team

Την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της Νέας Δημοκρατίας αποτυπώνει έρευνα της Opinion Poll, η οποία σφυγμομετρεί τις διαθέσεις της κοινής γνώμης για σειρά κορυφαίων ζητημάτων όπως  την ψήφο των αποδήμων, το άσυλο και το Μεταναστευτικό.

Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας «Βαρόμετρο» δείχνουν ότι η κοινή γνώμη γενικά επικροτεί την πολιτική της κυβέρνησης σε μεγάλα ζητήματα.

Η ΝΔ προηγείται με διαφορά μεγαλύτερη των εθνικών εκλογών στην πρόθεση ψήφου καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 40,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 23%. Ακολουθούν με 5,3% το Κίνημα Αλλαγής, με 5,1% το ΚΚΕ και 4,5% η ελληνική Λύση.

Ισχυρή είναι η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός. Ενας στους δύο πολίτες (49,9%) τον θεωρεί καταλληλότερο έναντι μόλις 16,8% για τον Αλέξη Τσίπρα που υπολείπεται του «κανένα» (29,8%).

Η πλειονότητα δηλώνει ικανοποιημένη από την συνολική παρουσία του κ. Μητσοτάκη: το 37,7% απάντησε «Ναι» και το 26,5% «μάλλον ναι» στο σχετικό ερώτημα..

Επιπλέον, η πλειονότητα των πολιτών συμφωνεί:

–  με την καθιέρωση μέτρων για την ψήφο των αποδήμων (66,6% ναι και 10,1% μάλλον ναι),

– με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (65,9% ναι και 8,1% μάλλον ναι),

– με την συνταγματική καθιέρωση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (54% ναι και 18,2% μάλλον ναι).

Αντίθετα, διαφωνεί με τους χειρισμούς για το Μεταναστευτικό, με ικανοποιημένο σε αυτό το ζήτημα να είναι το 27,4%, ενώ το 69,2% εκφράζει αρνητική άποψη.

Ενδιαφέρον έχουν και τα ευρήματα που δείχνουν ότι για το 68,3% των πολιτών οι διαχωρισμοί Δεξιάς – Αριστεράς δεν έχουν νόημα, ενώ το 28,1% πιστεύει στο αντίθετο. Το 67,5% συμφωνεί και με το άνοιγμα του Πρωθυπουργού σε στελέχη που δεν ανήκουν στην ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά, το 74,1% δεν είναι ικανοποιημένο με τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί την κριτική του στην κυβέρνηση. Σχεδόν 70% των πολιτών εμφανίζεται να διαφωνεί, για παράδειγμα, με την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι οικοδομείται κράτος Ακροδεξιάς, αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού.

Τέλος, μάλλον δύσπιστη είναι η κοινή γνώμη για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατραπεί σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, καθώς το 51,8% και το 37,8% απαντά θετικά.