Αστυνομία και δημοσιογράφοι έξω από το ξενοδοχείο όπου έγινε η διάρρηξη, τον Οκτώβριο του 2016 | EPA/EPA/IAN LANGSDON
Επικαιρότητα

«Δεν ήξερα ποια είναι», λέει ένας από τους «παππούδες» που λήστεψαν την Κιμ Καρντάσιαν στο Παρίσι

Ο 67χρονος Γιουνίς Αμπάς, που έγινε ήρωας στη φυλακή χάρη στη συμμετοχή του στην περιβόητη ληστεία του 2016 σε ξενοδοχείο της γαλλικής πρωτεύουσας, έγραψε βιβλίο για την υπόθεση
Protagon Team

Στις 2:30 το πρωί της 3ης Οκτωβρίου του 2016, ο Γιουνίς Αμπάς, ένας 63χρονος Γαλλοαλγερινός, μπήκε στο ξενοδοχείο Hotel de Pourtales του Παρισιού για να κλέψει τα κοσμήματα μίας από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο: την Κιμ Καρντάσιαν.

Μαζί με τέσσερις ακόμα άντρες, ηλικίας 60-75 ετών, όλοι ντυμένοι αστυνομικοί, εισέβαλε στο διαμέρισμα της Καρντάσιαν, η οποία βρισκόταν στο Παρίσι για την Εβδομάδα Μόδας. Υπό την απειλή όπλου, της έδεσαν χέρια και πόδια, την έβαλαν στην μπανιέρα και έφυγαν με κοσμήματα αξίας εννέα εκατ. ευρώ και δύο κινητά.

Ο υπάλληλος στην εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων, από την οποία είχαν προμηθευτεί τα αυτοκίνητά τους η Καρντάσιαν και η ομάδα της, έδινε πληροφορίες στην συμμορία. Ετσι, τους είπε ότι στις 2 το πρωί, ήταν μόνη της στο δωμάτιο. Ο σύζυγός της, Κάνιε Γουέστ είχε φύγει στη Νέα Υόρκη για μία συναυλία, η μητέρα της, Κρις Τζένερ, ήταν σε άλλο ξενοδοχείο, ο σωματοφύλακάς της και η αδελφή της διασκέδαζαν σε κλαμπ.

Αυτές τις ημέρες, ο Αμπάς, σήμερα 67 ετών, έχει γίνει σταρ ο ίδιος, δίνοντας συνεντεύξεις για να προωθήσει το βιβλίο του, «Απήγαγα την Κιμ Καρντάσιαν», στο οποίο περιγράφει τη ληστεία των «παππούδων», όπως ονόμασαν τα ΜΜΕ τη συμμορία γιατί ήταν όλοι άνω των 60. Ισχυρίζεται μάλιστα, ότι δεν γνώριζε ποια ήταν η γυναίκα στο δωμάτιο. Αν το ήξερε, δεν θα είχε συμφωνήσει να συμμετέχει, λέει.

Ο Αμπάς περιμένει τη δίκη του μαζί με άλλους 12 ύποπτους για τη ληστεία. Εμεινε ήδη 18 μήνες στη φυλακή και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση το 2018. Οπως λέει ο ίδιος, πιστεύει ότι θα ξαναγυρίσει στη φυλακή μετά τη δίκη. Η συντάκτρια της Telegraph μάλιστα, προβλέπει ότι θα γράψει βιβλίο και για τον χρόνο του στη φυλακή, τα δικαιώματα του οποίου θα αγοράσει το Netflix…

Σεσημασμένος κλέφτης, ο Αμπάς είχε πολλές διασυνδέσεις στον υπόκοσμο. Ενας φίλος, όπως λέει, του ζήτησε να λάβει μέρος στη ληστεία. «Σε προειδοποιώ, είναι σταρ, η σύζυγος ενός αμερικανού ράπερ (του Κάνιε Γουέστ)», του είπε.

«Εγώ δεν ξέρω κανέναν ράπερ και νόμιζα ότι ούτε οι άλλοι ξέρουν. Ετσι συμφώνησα με την ελπίδα να μου μείνει κάποιο διαμάντι», είπε ο Αμπάς στη Le Figaro.

Την άλλη μέρα, βλέποντας τηλεόραση, κατάλαβε τι είχε κάνει. «Μετάνιωσα αμέσως για τη συμμετοχή μου. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι είναι τόσο διάσημη. Δεν είναι της γενιάς μου».

Η Κιμ Καρντάσιαν σε τελετή απονομής των Emmy, το 2019

Οσο ήταν στη φυλακή, κατάλαβε ακόμα καλύτερα πόσο διάσημη είναι η Καρντάσιαν από τον τρόπο που του φέρονταν οι νεότεροι φυλακισμένοι, αλλά και οι φύλακες: «Με χτυπούσαν στην πλάτη φιλικά, μου έδιναν συγχαρητήρια, οι φύλακες έβγαζαν φωτογραφίες μαζί μου».

Κάποια στιγμή, που είχε καρδιολογικά προβλήματα και πήγε στο νοσοκομείο, τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα. «Εμεινα έκπληκτος», λέει ο Αμπάς.

Οι «ληστές παππούδες» γρήγορα συνελήφθησαν και μαζί και οι συνεργοί τους και μάλιστα τα γαλλικά ΜΜΕ τούς αποκάλεσαν ερασιτέχνες. Ο Αμπάς είχε ρίξει κατά λάθος ένα κολιέ αξίας 30.000 δολαρίων στο πεζοδρόμιο στην προσπάθειά του να ξεφύγει με το ποδήλατό του, όταν τρύπησε το λάστιχο και έπεσε στον δρόμο. Παράλληλα, βρέθηκε DNA τους στο δωμάτιο. Ο ίδιος αρνείται ότι ήταν ερασιτέχνες και λέει ότι τους έπιασαν επειδή η γαλλική αστυνομία χρησιμοποίησε εξαιρετικά προηγμένες μεθόδους εντοπισμού DNA, που δανείστηκε από το FBI.

Λέει επίσης, ότι ο δικός του ρόλος ήταν απλά να αντικαταστήσει τον ρεσεψιονίστ στο ισόγειο και να χαιρετά τον κόσμο που θα έμπαινε, αλλά επειδή ήταν πολύ αργά, κανείς δεν μπήκε στο ξενοδοχείο.

Ο πραγματικός ρεσεψιονίστ είχε υποχρεωθεί με την απειλή όπλου να πάει και αυτός στο δωμάτιο της Καρντάσιαν μαζί με τους ληστές.

Ο Αμπάς διαψεύδει τον ισχυρισμό της Καρντάσιαν ότι την έβαλαν δεμένη στην μπανιέρα. Λέει ότι την έδεσαν και την άφησαν στο κρεββάτι όταν άρπαξε το κινητό της για να πάρει την αστυνομία. «Είναι σταρ και έβαλε σάλτσες στην περιγραφή της».

Οσο για τα κοσμήματα, ανάμεσά τους και το διαμαντένιο δαχτυλίδι αρραβώνα, αξίας 4,5 εκατ. δολαρίων, τα περισσότερα έχουν βρεθεί. Ο Αμπάς λέει ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα υπόλοιπα.