Οι αποφάσεις της βρετανικής Βουλής είναι σκοτσέζικο ντους για τον Τζόνσον ο οποίος, εδώ, δέχεται την κριτική μιας βουλευτή. | Reuters
Επικαιρότητα

Η συμφωνία πέρασε, το «εσπευσμένον» όχι!

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά απέρριψε το «εξπρές» πρόγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας
Protagon Team

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του: 329 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 299 κατά της συμφωνίας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια συμφωνία για το Brexit λαμβάνει υποστήριξη στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ομως, αυτή η «νίκη» του Μπόρις Τζόνσον είναι περιορισμένης σημασίας καθώς στην ψηφοφορία για το «εξπρές» πρόγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας -κάτι που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις- ο Τζόνσον ηττήθηκε ξανά! Η Βουλή απέρριψε την εσπευσμένη εξέταση του εκ 435 σελίδων νομοσχεδίου για το Brexit, καταψηφίζοντας το σφικτό χρονοδιάγραμμα συζήτησης και έγκρισης του που είχε προτείνει η κυβέρνηση προκειμένου να προλάβει τη συμφωνημένη με τις Βρυξέλλες ημερομηνία-ορόσημο της 31ης Οκτωβρίου: 322 βουλευτές καταψήφισαν το χρονοδιάγραμμα και 308 ψήφισαν υπέρ.

Η καταψήφισή ανατρέπει πάλι τα πλάνα του πρωθυπουργού.

Πάντως, ο κ. Τζόνσον είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι, αν συμβεί αυτό, θα αποσύρει το νομοσχέδιο και θα πιέσει για να γίνουν πρόωρες εκλογές πριν από τα Χριστούγεννα. Εν αναμονή εξελίξεων λοιπόν.