Ρωσικά οχήματα στην περιοχή της Χερσώνας | REUTERS
Επικαιρότητα

Μπορούν οι Ρώσοι να κερδίσουν τον πόλεμο;

Η ανεπαρκής προετοιμασία και ο κακός σχεδιασμός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν οδηγήσει σε απώλειες χιλιάδων στρατιωτών και σημαντικού μέρους του εξοπλισμού τους, ενώ η εισβολή στην Ουκρανία διανύει την τέταρτη εβδομάδα της
Protagon Team

Η ρωσική εισβολή βρίσκεται στην τέταρτη εβδομάδα της και ο αριθμός των θυμάτων και στις δύο πλευρές υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 10.000 νεκρούς, στρατιώτες και αμάχους. Οι τραυματίες είναι ακόμα περισσότεροι, ενώ οι πρόσφυγες πλέον έχουν φτάσει τα 3,2 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι Ρώσοι έχουν καταφέρει κάποια σημαντική στρατηγική νίκη. Απεναντίας, όπως λέει ο Guardian, οι στρατιωτικοί αναλυτές τονίζουν την έκπληξή τους από την ανεπαρκή προετοιμασία και τον κακό σχεδιασμό της ρωσικής εισβολής.

Οι μαρτυρίες ρώσων στρατιωτών που καταδεικνύουν την προχειρότητα της επιχείρησης είναι πολλές: κάποιοι δεν ήξεραν καν ότι εισβάλουν σε άλλη χώρα ή είχαν ενημερωθεί ότι πρόκειται για άσκηση και δεν περίμεναν ότι οι Ουκρανοί θα πυροβολούσαν εναντίον τους.

Οι απώλειες στις τάξεις των Ρώσων είναι μεγάλες και απρόσμενες: οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για περισσότερους από 12.000 νεκρούς ρώσους στρατιώτες, ενώ οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι είναι περίπου 7.000, ενώ υπολογίζεται ότι έχουν χάσει το 10% των όπλων τους (τανκς, οχήματα, ελικόπτερα, αεροσκάφη κλπ).

«Αυτό που μας έχει εκπλήξει είναι το πόσο μέτριος εμφανίζεται ο ρωσικός στρατός και πόσο τους έχει δυσκολέψει μία πολύπλοκη στρατιωτική επιχείρηση», λέει χαρακτηριστικά ο Φιλ Οσμπορν, πρώην επικεφαλής βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Παρά τις συνεχείς επιθέσεις των Ρώσων εναντίον πόλεων όπως το Χάρκοβο και η Μαριούπολη, δεν έχουν καταφέρει να τις καταλάβουν, για αυτό και έχουν καταφύγει σε ανελέητο βομβαρδισμό αμάχων, όπως σε συγκροτημάτων κατοικιών ή του θεάτρου-καταφυγίου.

Οι Ουκρανοί υπολογίζουν ότι οι νεκροί κάτοικοι της Μαριούπολης φτάνουν τις 2.500.

Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί υπολογίζουν σε 2.000-4.000 τους νεκρούς στις τάξεις του ουκρανικού στρατού.

Οσο για το Κίεβο, οι αναλυτές δεν μπορούν να καταλάβουν αν οι Ρώσοι ετοιμάζουν επίθεση ή όχι. Βρίσκονται από τις πρώτες ημέρες σε κοντινές πόλεις, όπως το Ιρπίν, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν, ενώ και το κονβόι των 65 χλμ. που κατευθυνόταν προς τη ρωσική πρωτεύουσα, αναγκάστηκε να διαλυθεί, έπειτα από ουκρανικά χτυπήματα, πολικό ψύχος και ελλείψεις σε βενζίνη και τρόφιμα.

Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν σημεία του Κιέβου, αλλά όχι με την ένταση που χτυπούν το Χάρκοβο ή την Μαριούπολη. Παράλληλα, οι Ουκρανοί είχαν τον χρόνο να προετοιμαστούν για την άμυνα της πόλης, εκμεταλλευόμενοι και τις ιδιαιτερότητες της μορφολογίας της.

Πάντως, κανείς δεν μπορεί προς το παρόν, να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος ή πώς θα σταματήσει. Οι Ουκρανοί  δεν έχουν τα μέσα να απωθήσουν τον ρωσικό στρατό των 150.000-200.000 ανθρώπων εκτός των συνόρων της χώρας. Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει εδάφη στον νότο και επιχειρούν να περικυκλώσουν τον ουκρανικό στρατό κοντά στο Ντονμπάς, στα ανατολικά. Αν το πετύχουν, ίσως ο πόλεμος τελειώσει και οι πόλεις που αντιστέκονται σθεναρά, παραδοθούν.

«Αυτό που ξέρουμε πια, είναι ότι οι Ρώσοι δεν θα πετύχουν θρίαμβο και οι Ουκρανοί δεν μπορούν να τους διώξουν. Ο Πούτιν δεν πρόκειται να αρκεστεί μόνο στην ουδετερότητα της Ουκρανίας και να αποσύρει τα στρατεύματά του από όλη τη χώρα. Το πιθανότερο είναι να χωριστεί η Ουκρανία σε κομμάτια και να κρατήσουν οι Ρώσοι αυτά που ήδη έχουν καταλάβει στα νότια και τα ανατολικά», εκτιμά ο Πίτερ Ρίκετς, πρώην σύμβουλος ασφαλείας της βρετανικής κυβέρνησης.