360
H δορυφορική φωτογραφία του κτιρίου πριν από τον ρωσικό βομβαρδισμό - ευδιάκριτη η λέξη «παιδιά» στα ρωσικά και στις δύο πλευρές του | Satellite image ©2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των θυμάτων στο θέατρο-καταφύγιο της Μαριούπολης – Πάνω από χίλιοι στο κτίριο

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2022, 09:25
H δορυφορική φωτογραφία του κτιρίου πριν από τον ρωσικό βομβαρδισμό - ευδιάκριτη η λέξη «παιδιά» στα ρωσικά και στις δύο πλευρές του
|Satellite image ©2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των θυμάτων στο θέατρο-καταφύγιο της Μαριούπολης – Πάνω από χίλιοι στο κτίριο

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2022, 09:25

Περισσότερα από χίλια άτομα –ανάμεσά τους πολλά παιδιά– βρίσκονταν μέσα στο θέατρο που βομβάρδισαν οι Ρώσοι στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης.

«Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτίριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο Δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.

Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορική φωτογραφία του Δραματικού Θεάτρου όπου διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

Ο Δήμος της Μαριούπολης δημοσιοποίησε από τη δική του πλευρά στην πλατφόρμα Telegram φωτογραφία που δείχνει το κεντρικό τμήμα του θεάτρου εντελώς κατεστραμμένο, με μια λευκή στήλη καπνού να υψώνεται από τα συντρίμμια.

Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο και κατά πάγια πρακτική, κατηγορεί τους εθνικιστές του τάγματος Αζόφ.

Η δημοτική αρχή επιμένει, ωστόσο, ότι ρωσικό «αεροσκάφος έριξε βόμβα στο κτίριο», ενώ ανέφερε ότι «είναι αδύνατον» να εξακριβωθεί πόσα είναι τα θύματα «καθώς ο βομβαρδισμός συνοικιών συνεχίζεται».

«Η είσοδος του καταφυγίου έχει κλείσει από τα συντρίμμια», πρόσθεσε στην ενημέρωσή της για το χτύπημα στο θέατρο.

Και την περασμένη εβδομάδα, υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής για τον βομβαρδισμό του παιδιατρικού νοσοκομείου στη Μαριούπολη, η Μόσχα υποστήριξε ότι το κτίριο ήταν εγκαταλελειμμένο και χρησιμοποιείτο ως στρατιωτική βάση από το τάγμα του Αζόφ. Ομοίως έκανε λόγο για στημένες φωτογραφίες και ηθοποιούς που παρίσταναν τους τραυματίες – ανάμεσά τους και η έγκυος που τελικά γέννησε το παιδί της λίγες ημέρες αργότερα και μία ακόμη που δεν τα κατάφερε, χάνοντας και το παιδί της.

«Είναι αδύνατο να βρούμε λόγια για να περιγράψουμε εκ νέου τον κυνισμό και την απανθρωπιά με την οποία οι ρώσοι εισβολές ισοπεδώνουν κατοικίες ειρηνικών πολιτών» της Μαριούπολης, προσθέτει ο δήμος της Μαριούπολης στην ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε άμαχους που έφευγαν από τη Μαριούπολη χρησιμοποιώντας ανθρωπιστικό διάδρομο, μιλώντας για «νεκρούς» και τραυματίες, ανάμεσά τους ένα παιδί σε σοβαρή κατάσταση.

Πολιτική οχηματοπομπή από τη Μαριούπολη που κινείτο προς τη Ζαπορίζια, επλήγη από ρουκέτες Γκραντ περί τις 15:30, ανέφερε το επιτελείο μέσω Telegram.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τουλάχιστον 2.500 άμαχοι είχαν σκοτωθεί στην πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, που πολιορκείται εδώ και μέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...