Καθώς η Ευρώπη αναζητεί τρόπους ενίσχυσης-εκσυγχρονισμού της αεράμυνάς της, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και εγκατάστασης εξελιγμένων anti drone συστημάτων για την αντιμετώπιση των συχνών πια «επισκέψεων» ρωσικών drones στον εναέριο χώρο της, η ιταλική Leonardo ετοιμάζεται για τα αποκαλυπτήρια του «Michelangelo Dome»: Ενός ΑΙ διαλειτουργικού συστήματος αεράμυνας όπου μπορούν να συνδεθούν-ενσωματωθούν διαφορετικές πλατφόρμες και μέσα, για την αποτελεσματική προστασία από εναέριες απειλές, κατά το πρότυπο του περίφημου «Iron Dome» των Ισραηλινών.
Το «Michelangelo Dome» βασίζεται σε μία νέα τεχνολογία συστημάτων αεράμυνας που φιλοδοξεί να αποτελέσει την «απάντηση» στο ζητούμενο της διαμόρφωσης μίας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπιδας.
Για τον σκοπο αυτό, σύμφωνα με καλά πληροφορημενες πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, η λειτουργία του Θόλου της Leonardo βασίζεται σε software συμβατό με τα διαφορετικά συστήματα και μέσα που έχει κάθε χώρα-πιθανός πελάτης.
«Ακολουθεί τις προγραδιαγραφές του ΝΑΤΟ, όπου οι χώρες-μέλη δεν έχουν τις ίδιες πλατφόρμες», εξήγησε μία από τις πηγές που επικαλούνται στο σχετικό δημοσίευμά τους οι FT, οπότε «αυτό θα επιτρέψει ταχύτερη και πιο συγχρονισμένη εφαρμογή-ενσωμάτωση, χωρίς να επικεντρώνεταi στους διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών, πυραύλων και τεθωρακισμένων».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Leonardo, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, περιέγραψε το εν λόγω project της ιταλικής εταιρείας ως το μεγαλύτερο πρόγραμμα αμυντικής διαλειτουργικότητας (integration programme) στην ιστορία της αμυντικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με πηγές των FT, το νέο εξελιγμένο ΑΙ σύστημα της Leonardo θα μπορούσε να είναι έτοιμο επιχειρησιακά από τα τέλη της δεκαετίας.
Και όλα αυτά από μία εταιρεία που μόλις τον περασμένο Μάρτιο υπέγραψε συμφωνία ανάπτυξης και συμπαραγωγής μη επανδρωμένων εναέριων αεροχημάτων με την τουρκική Baykar, «υπηρετώντας» έτσι τον σκοπό της μετατροπής της Ιταλίας σε πύλη εισόδου για την τουρκική αμυντική βιομηχανία και της τεχνογνωσίας της στην ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων, στην καρδιά της Ευρώπης.
Εκτός από την κοινοπραξία με τους Τούρκους (την LBA Systems. με έδρα την Ιταλία), η Leonardo έχει παρουσιάσει μία ακόμη, με τη γερμανική Rheinmetall, για την ανάπτυξη αρμάτων μάχης και άλλων στρατιωιτκών οχημάτων, ενώ μαζι με την BAE Systems και την Japan Aircraft Industrial Enhancement Co, συμμετέχει στο κοινό project Bρετανίας-Ιταλία-Ιαπωνίας για την ανάπτυξη υπερηχητικού μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς.
«Με την Baykar», είχε δηλώσει ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας με τους Τούρκους, «δημιουργούμε έναν νέο παίκτη αναφοράς στις μη επανδρωμένες τεχνολογίες, οι οποίες θα διαδραματίζουν ολοένα και πιο κεντρικό ρόλο στο μέλλον της Αμυνας, για να προσθέσει:
«Η αμυντική βιομηχανία αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως τα μη επανδρωμένα συστήματα, η τεχνητή νοημοσύνη, τα μαχητικά έκτης γενιάς, η κυβερνοασφάλεια και το διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε πεπεισμένοι ότι η τεχνολογική συνεργασία είναι αναγκαία και επείγουσα για την επιτάχυνση της προόδου και τη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας».
