Εξετάσεις κορονοϊού στο Ηράκλειο Κρήτης από κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (φωτογραφία αρχείου) | Intime
Επικαιρότητα

Ακόμα δέκα κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού

Εντοπίστηκαν στην Κρήτη και την Αττική. Σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών τους από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Συνολικά έχουν καταγραφεί 72 στη χώρα μας
Γιάννης Δεβετζόγλου

Την ανησυχία των λοιμωξιολόγων έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού με το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βρετανίας σε Κρήτη, Αττική και Βόρεια Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί συνολικά 72 κρούσματα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΔΥ αναμένεται την Πέμπτη το απόγευμα να ανακοινώσει ακόμα δέκα κρούσματα.

Τα πιο πρόσφατα έχουν βρεθεί σε Κρήτη και Αττική.

Οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι με το ενδεχόμενο να έχει αρχίσει η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους της Βρετανίας στην κοινότητα, καθώς, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά, το στέλεχος αυτό φαίνεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το αρχικό, χωρίς όμως να έχει φανεί ότι είναι πιο επιθετικό.

Ακόμα κι έτσι όμως, ο αριθμός των νέων μολύνσεων που ενδεχομένως θα μπορούσε να προκαλέσει, ίσως δημιουργήσουν ένα νέο, απότομο έμφραγμα στο σύστημα υγείας, με όλες τις συνέπειες σε νεκρούς και περιοριστικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τη δημιουργία Πανελλαδικού Δικτύου Επιτήρησης και Επαγρύπνησης για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού (εδώ).

Το δίκτυο θα συντονίζει και θα αποστέλλει στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κάθε ύποπτο δείγμα μεταλλαγμένου στελέχους, καθώς, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, «οι μεταλλάξεις είναι ένα σημαντικό θέμα που μας ανησυχεί ως εξέλιξη».

Το Δικτύο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες.