Χιλιάδες οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές στη Γάζα με σα καπνούς και βροχή από σφαίρες | REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa
Επικαιρότητα

Με αίμα βάφονται οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων κατά της μεταφοράς της πρεσβείας

Ενώ οι ΗΠΑ μετακινούν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα με το Ισραήλ με αποτέλεσμα τουλάχιστον 37 να σκοτωθούν από ισραηλινά πυρά
Protagon Team

Την ημέρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να μεταφέρουν από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία τους, στην Λωρίδα της Γάζας επικρατεί ένταση, με τις ισραηλινές δυνάμεις να ανοίγουν πυρ κατά των Παλαιστίνιων διαδηλωτών.

Μέχρι το μεσημέρι ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών είχε φτάσει τους 37, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, και ανέβαινε συνεχώς, ενώ σε εκατοντάδες ανέρχονταν οι τραυματίες από σφαίρες, πραγματικές και πλαστικές. Ένα από τα θύματα είναι ένα αγόρι 14 ετών.

Οι διαδηλωτές επιχειρούσαν να περάσουν το αυστηρά φυλασσόμενο από τον στρατό σύνορο με το Ισραήλ.

Από τις 30 Μαρτίου, όταν οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι ζουν στη Λωρίδα της Γάζας σε συνθήκες όλο και πιο δύσκολης απομόνωσης, άρχισαν τις διαδηλώσεις, οι νεκροί  ξεπερνούν τους 60 και οι τραυματίες είναι πολλές εκατοντάδες.

Στην άλλη πλευρά, ισραηλινοί στρατιωτικοί παρατηρούν μάλλον άνετοι όσα συμβαίνουν στα σύνορα (REUTERS/Amir Cohen)
(REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)
(REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Από νωρίτερα σήμερα η κινητοποίηση στη Λωρίδα της Γάζας ήταν έντονη. Τα μεγάφωνα στα τυεμένη καλούσαν «στην μεγάλη πορεία της επιστροφής», ενώ άλλοι διαδηλωτές, που ήδη ήταν στα σύνορα, έκαιγαν ελαστικά.

«Σήμερα θα περάσουμε τα σύνορα και θα πούμε στον κόσμο ότι δεν ανεχόμαστε να είμαστε για πάντα υπό κατάληψη. Πολλοί μπορεί να γίνουν μάρτυρες σήμερα, αλλά ο κόσμος θα ακούσει το μήνυμά μας», δήλωσε στο Reuters ο Αλί, που είναι καθηγητής στη Γάζα.

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ, την οποία ακολούθησε η αναγκαστική εκδίωξη χιλιάδων Παλαιστινίων από τις εστίες τους. Αυτή είναι η «Νάκμπα», η «Καταστροφή», την οποία θυμούνται κάθε χρόνο οι Παλαιστίνιοι.

Παράλληλα όμως οι ΗΠΑ, εξοργίζοντας τους Παλαιστίνιους και Αραβες, αποφάσισαν την μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ.

Λίγες μικρές χώρες ακολούθησαν την ΗΠΑ σε αυτήν την κίνηση. Αλλες μεγάλες δυνάμεις θεωρούν ότι το τελικό καθεστώς στην Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από την συνθήκη ειρήνης που θα επιλύσει το Παλαιστινιακό, κάτι που βέβαια μπορεί να απέχει ακόμη πολύ.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, υποκινεί τη βία, μια θέση που επίσης εξοργίζει τους Παλαιστίνιους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε ως «μεγάλη ημέρα για το Ισραήλ» τη μεταφορά της πρεσβείας. Στο Twitter έγραψε μάλιστα ότι το τηλεοπτικό δίκτυο Fox, το οποίο παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε πρωί, θα μεταδώσει απευθείας την τελετή. Η τελευτή μεταδίδεται απευθείας και μέσω του λογαριασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Facebook (δείτε κάτω):

Στη χώρα έχουν μεταβεί η κόρη του Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ. Ο Ντόναλντ Τραμπ έμεινε στην Ουάσινγκτον και στη διάρκεια της τελετής θα προβληθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.