Ανδρας με μάσκα στην κεντρική πλατεία της Βιέννης (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock
Επικαιρότητα

Αυστρία: Τέλος η καραντίνα για τους θετικούς στον κορονοϊό

Οσοι έχουν ενεργή λοίμωξη Covid θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα υψηλής προστασίας. Στην περίπτωση, μάλιστα, που δεν υπάρχει αρκετός κόσμος στο περιβάλλον, μπορούν να βγάλουν και τη μάσκα
Protagon Team

Καταργείται από τη Δευτέρα η υποχρεωτική απομόνωση όσων βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό Αυστρία. Η καραντίνα αντικαθίσταται από την υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας τύπου FFP-2. Μάλιστα, όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο και μπορεί να τηρήσει απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από άλλα άτομα, η χρήση μάσκας είναι προαιρετική.

Η προσέλευση στην εργασία, παρά το θετικό τεστ, επιτρέπεται μόνο σε επαγγέλματα όπου μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις και να χρησιμοποιηθεί μάσκα, ενώ τα μολυσμένα άτομα μπορούν να επισκέπτονται υπαίθρια εστιατόρια ή ανοιχτές πισίνες, αλλά απαγορεύεται ρητά η αφαίρεση της μάσκας για την κατανάλωση φαγητού ή ποτού.

Η είσοδος μολυσμένου ατόμου απαγορεύεται, αντιθέτως, στα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και τους παιδικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γιοχάνες Ράουχ, η απόφαση χαλάρωσης των μέτρων ελήφθη υπό το βάρος των ψυχολογικών και των κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.

«Το άγχος και η κατάθλιψη έχουν αυξηθεί παγκοσμίως. Είμαστε όμως καλά προετοιμασμένοι για μια νέα φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, η οποία δεν μπορεί να τελειώσει μόνο με τα τεστ, μόνο με τα εμβόλια και μόνο με την απομόνωση», δήλωσε ο κ. Ράουχ και διευκρίνισε ότι παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση αναφοράς των θετικών τεστ, προκειμένου να ελέγχεται η εξέλιξη της πανδημίας.