Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έκοψαν το Ιντερνετ «για ζητήματα ηθικής»
Αδύνατη η πρόσβαση στο Ιντερνετ για τον κάτοχο κινητού στην Καμπούλ, την Τρίτη | REUTERS/Sayed Hassib
Επικαιρότητα

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έκοψαν το Ιντερνετ «για ζητήματα ηθικής»

Για δεύτερη ημέρα, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι αδύνατη σε όλη τη χώρα, καθώς οι Αρχές έδωσαν εντολή να απενεργοποιηθεί το δίκτυο οπτικών ινών, καθώς και τα δίκτυα 3G και 4G. Νεκρές και οι τηλεφωνικές συνδέσεις. Στόχος -και πάλι- οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το Ιντερνετ για λόγους βιοπορισμού
Protagon Team

Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και το Ιντερνετ δεν λειτουργούν για δεύτερη ημέρα σήμερα στο Αφγανιστάν, αλλά η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια εξήγηση.

Στο παρελθόν οι Ταλιμπάν είχαν εκφράσει ανησυχία για την διαδικτυακή πορνογραφία, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες οι Αρχές διέκοψαν τις συνδέσεις οπτικών ινών σε ορισμένες επαρχίες, με αξιωματούχους να επικαλούνται ζητήματα ηθικής.

Η συνδεσιμότητα στο Ιντερνετ στο Αφγανιστάν βρίσκεται στο 1%, σύμφωνα με η NetBlocks, μια διεθνή οργάνωση παρακολούθησης της πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Τη Δευτέρα, η σύνδεση διακόπηκε σταδιακά με το τελικό στάδιο να επηρεάζει τις τηλεφωνικές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν κοινές υποδομές με το Ιντερνετ, ανέφερε η NetBlocks σε email που έστειλε στο Reuters.

Το ιδιωτικό δίκτυο Tolo News, το οποίο προειδοποίησε τους τηλεθεατές για την διακοπή στις υπηρεσίες του, ανακοίνωσε ότι οι Αρχές έδωσαν προθεσμία μίας εβδομάδας για το κλείσιμο των υπηρεσιών για τα δίκτυα 3G και 4G των κινητών τηλεφώνων, επιτρέποντας μόνο τη λειτουργία του παλαιότερου 2G.

Οι Αφγανοί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, τα διαδικτυακά καταστήματα και τα τραπεζικά συστήματα παρέλυσαν, και οι απόδημοι δεν μπορούν πλέον να στέλνουν χρήματα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση των οικογενειών τους.

Οι Ταλιμπάν άρχισαν να περιορίζουν την πρόσβαση στο Ιντερνετ στις αρχές του μήνα, διακόπτοντας τη σύνδεση υψηλής ταχύτητας σε πολλές περιοχές με εντολή του μυστηριώδους ανωτάτου ηγέτη Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα.

Ακολουθώντας τις οδηγίες τους, η σύνδεση με οπτικές ίνες απαγορεύτηκε πλήρως στην επαρχία Μπαλχ, ανακοίνωσε στις 16 Σεπτεμβρίου ο εκπρόσωπος της περιοχής αυτής, Αταουλάχ Ζαΐντ. Το μέτρο ελήφθη «για την πρόληψη της διαφθοράς» και παρόμοια μέτρα θα εφαρμοστούν σε όλη τη χώρα, πρόσθεσε.

Το Cloudflare Radar, μια διεθνής πλατφόρμα που παρέχει πληροφορίες και οπτικοποίηση για τις παγκόσμιες τάσεις του Διαδικτύου, ανέφερε ότι η πρωτεύουσα Καμπούλ υπέστη τη μεγαλύτερη μείωση στη συνδεσιμότητα στο Ιντερνετ, ακολουθούμενη από την πόλη Χεράτ στα δυτικά και την Κανταχάρ στα νότια.

Οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η ηγεσία των Ταλιμπάν, η οποία εδρεύει στην Κανταχάρ, έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Αυτό τον μήνα οι Αρχές απαγόρευσαν σε γυναίκες την είσοδο στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών. Εχουν ήδη απαγορεύσει κάποια επαγγέλματα σε γυναίκες, ενώ στα κορίτσια απαγορεύεται η φοίτηση στο σχολείο μετά το Γυμνάσιο.

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι «σέβονται» τα δικαιώματα των γυναικών όπως αυτά ερμηνεύονται από τον ισλαμικό νόμο.

Η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Σανάμ Καμπίρι, είπε ότι οι Ταλιμπάν έχουν ήδη κλείσει σχολεία, πανεπιστήμια, κέντρα αναψυχής και αθλητικές εγκαταστάσεις για τις γυναίκες.

«Οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν κάθε εργαλείο που διαθέτουν για να καταπιέσουν τον λαό. Τι άλλο θέλουν από τον καταπιεσμένο λαό μας αυτοί οι άσχετοι άνδρες από τον προηγούμενο αιώνα», διερωτάται η Καμπίρι σε βίντεό της απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους.

Οι γυναίκες, που υφίστανται περιορισμούς στο να βγουν από το σπίτι τους για να εργαστούν, έχουν στραφεί στο Ιντερνετ για λόγους βιοπορισμού και αυτό τους επιτρέπει να εργάζονται από το σπίτι.

Το 2024 η Καμπούλ είχε εγκωμιάσει τα οφέλη του δικτύου οπτικών ινών, μήκους 9.350 χιλιομέτρων, που σε μεγάλο βαθμό κατασκευάστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με τη στήριξη των ΗΠΑ. Υποστήριζε μάλιστα τότε ότι ήταν «προτεραιότητα» των Αρχών, ώστε η χώρα να ξεφύγει από τη φτώχεια και να προσεγγίσει το επίπεδο του υπόλοιπου κόσμου.

Αφού επέστρεψαν στην εξουσία, το 2021, οι Ταλιμπάν επέβαλαν αλλεπάλληλες απαγορεύσεις, με βάση τη δική τους ερμηνεία του ισλαμικού νόμου.

OHE σε Ταλιμπάν: Αποκαταστήστε το Ιντερνετ

Τα Ηνωμένα Εθνη κάλεσαν σήμερα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν να αποκαταστήσει αμέσως την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στις τηλεπικοινωνίες σε όλο το Αφγανιστάν, 24 ώρες αφότου τις διέκοψε.

«Η διακοπή της πρόσβασης απομόνωσε σχεδόν πλήρως το Αφγανιστάν από τον υπόλοιπο κόσμο και κινδυνεύει να προκαλέσει σημαντική βλάβη στον αφγανικό λαό, κυρίως απειλώντας την οικονομική σταθερότητα και επιδεινώνοντας μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωση η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (MANUA).

Exit mobile version